Stanojević: Izvoz jagodastog voća u porastu, od izvoza maline 260 miliona evra

Zasadi jagodastog voća u Srbiji u ovom momentu prostiru se na oko 40.000 hektara i u odnosu na pre deset godina, gotovo su udvostručeni, a znatno je poboljšan kvalitet i kvantitet proizvodnje, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević na koferenciji „Berry business foruma“ koji se pod pokroviteljstvom Ministarstva, USAID-a i Ambasade Holandije održava na Beogradskom sajmu.

Sumirajući lanjski učinak jagodastog voća proizvedenog u Srbiji Stanojević se, po izveštaju Tanjuga, posebno osvrnuo na rezultate izvoza.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Velimir Stanojević

„Ova vrsta voća izvezena je u ukupnoj vrednosti 318 miliona evra, od čega na malinu otpada 260 miliona i ona čini 40 odsto ukupnog izvoza voća iz Srbije. Za prvih devet meseci ove godine izvoz jagodastog voća je 30 odsto viši u odnosu na isti lane“, rekao je Stanojević dodajući da je nekoliko godina unazada došlo do ekspanzije zasada borovnice, pod kojom je trenutno 3.000 hektara.

Napomenuo je da na svetskom tržištu raste potražnja za jagodastim voćem i ocenio kako Srbija mora da radi na povećanju konkurentnosti, brendiranju, uvođenju savremenih tehnologija gajenja voća i mehanizovane berbe tamo gde je to potrebno.

„Neophodno je da nudimo proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, poput Ariljske maline. Država će svojim podsticajima pomagati proizvođačima da podižu zasade certifikovanim sadnim materijalom, ali i jačanje i proširenje skladišnih kapaciteta“, najavio je Stanojević.

B.K.