STIPS: Cena prasadi 500-600 dinara kilogram

Reporteri STIPS (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) iz Pirota protekle nedelje evidentirali su  pad prodajne cene teladi, SM rase, do 160 kilograma, na stočnoj pijaci u ovom gradu. Razlog je bio dobra ponuda i slaba prodaja, pa je dominirao iznos od 600 dinara za kilogram.

U klanicama Južno-banatskog regiona, došlo je do rasta otkupne cene tovne junadi, preko 480 kilograma, dominirao je iznos od 340 dinara za kilogram.

Otkupna cena krava za klanje SM rase bila je niža u klanicama Podrinjskog regiona, otkup se najčešće odvijao po ceni od 260 dinara za kilogram.

Protekle nedelje izostala je ponuda teladi, tovne junadi i ostalih kategorija goveda na stočnoj pijaci u Čačku. Klanice sa ovog područja otkupljivale su tovnu junad, preko 480 kilograma, po ceni od 340, tovne bikove, preko 500 kilograma,350  i krave za klanje, SM rase  230 dinara za kilogram.

Za otkupljenu tovnu junad od 80 do 120 kilograma, odgajivači Srednjebanatskog regiona mogli su dobiti 320 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Kraljevu  došlo je do rasta  cene prasadi u odnosu na prethodni period, dominirao iznos od 520 dinara za kilogram. Za razliku od njih niža je bila cena krmača za klanje,  cena se kretala 160 dinara za kilogram.

Pad prodajne cene prasadi zabeležen je na stočnoj pijaci u Nišu, a glavni razlog bila je vrlo slaba ponuda. Dominantna cena iznosila je 500 dinara za kilogram.

U klanicama Južnobanatskog regiona evidentiran je pad cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 500, a kod tovnih svinja, od 80 do 120 kilograma, dominirao iznos od 230 dinara za kilogram.

Pad otkupne cene tovnih svinja zabeležen je u klanicama Južnobačkog regiona, otkup se najčešć odvijao za 230 dinara za kilogram, a broj otkupljenih grla bio je prosečan. Osim tovnih svinja, klaničari sa ovog podruja otkupljivali su i prasad od 16 do 25 kilograma, po dominantnoj otkupnoj ceni od 500 dinara za kilogram.

Otkupna cena prasadi, od 16 do 25 kilograma, bila je niža u klanicama na području Loznice i okolnih mesta Podrinjskog regiona, dominirao je iznos od 540 dinara za kilogram.

I u klanicama susednog Mačvanskog regiona, takođe, je došlo do pada otkupne cene prasadi, od 16 do 25 kilograma, dominirao je iznos od 500 dinara za kilogram.

Prema izveštaju reportera STIPS iz Leskovca prodajna cena prasadi od 16 do 25 kilograma, bila je viša u odnosu prethodnu nedelju,  dominirao iznos od 600 dinara za kilogram.

Klaničari Jablaničkog regiona  po višim cenama otkupljivali su prasad od 16 do 25 kilograma,  dominirao iznos od 500 dinara za kilogram. Pored prasadi, otkupljivali su i tovne svinje, preko 120 kilograma, po dominantnoj ceni od 220 dinara za kilogram. Obim otkupljenih grla bio je prosečan.

Jagnjad su bila skuplja na pijaci žive stoke u Nišu, prodaja se najčešće odvijala po ceni od 600 dinara za kilogram. Glavni razlog bila je vrlo slaba ponuda ove kategorije ovaca.

Skuplja su bila jagnjad i na pijaci žive stoke u Užicu. Promet se, u većini slučajeva, odvijao po ceni od 520 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu došlo je do rasta prodajne cene jaradi, u odnosu na prethodni period, pa je prodaja najčešče cena bila 520 dinara za kilogram

Pad otkupne cene jagnjadi i ovaca evidentiran je i u kalanicama Severnobačkog regiona. Dominantna otkupna cena jagnjadi iznosila je 450, dok je kod ovaca dominirao iznos od 120 dinara za kilogram.

Otkupna cena jagnjadi billa je niža u klanicama Pirotskog regiona, otkup se obavljao najčešće za 500 dinara za kilogram.

Klaničari Srednjebanatskog regiona otkupljivali su jagnjad, dominirao iznos od 500 dinara za kilogram.

U klanicama Podrinjskog regiona evidentiran je pad cene jagnjadi, u poređenju sa prethodnom nedeljom, Dominirao je iznos od 540 dinara za kilogram. Ponuda je bila dobra.

B. K.