STIPS: Cena teladi na maksimumu, skuplja i prasad

Po izveštajima dobijenim od STIPS (Sistem tržišnih infomacija poljoprivrede Srbije), cena teladi SM rase tokom protekle  nedelje bila je viša nego ikada tokom cele ove godine. Uz to, poskupela su i tovna junad, kao i prasad.

Otkupna cena teladi, SM rase, do 160 kilograma, dostigla je svoj maksimum čak 590 dinara za kilogram. U klanicama Podunavskog regiona  takođe je bila viša otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma, 420 dinara za kilogram. Na pijaci žive stoke u Požarevcu telad SM rase  do 160 kilograma mogla su se pazariti po  ceni od 380  kao i krave za klanje SM rase po ceni od 140 dinara za kilogram

Viša je, takođe, bila i otkupna cena tovnih junadi SM rase, a dominirala je cena pd  od 280 dinara za kilogram Klanice sa područja Kragujevca i okolnih mesta po nižoj ceni u odnosu na prethodnu ndelju otkupljivale telad SM rase  do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 440 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu došlo je do rasta cena prasadi od 16 do 25 kilograma i krmača za klanje. Za prasad su kupci trebali da izdvoje 230, a za krmače 140 dinara za kilogram. Prasad su takođe bila skuplja u odnosu na drugu sedmicu decembra i na stočoj pijaci u Kraljevu. Mogla su se pazariti za 240 dinara za kilogram. Otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bile su niže u klanicama na području Jablaničkog regiona. Klaničari sa područja Srednjebanatskog regiona po višim su cenama u odnosu na predhodni period plaćali za otkupljene krmače za klanje. Dominirao je iznos od 140 dinara za kilogram.

Slaba ponuda, a nešto veći obim potražnje u odnosu na prethodni upoređujući period, glavni su razlog rasta prodajne cene jagnjadi na pijaci u Obrenovcu. Dominantna cena iznosila je čak 350 dinara za kilogram.

U klanicama na području Šumadijskog regona viša je bila otkupna cena dviski, a otkup se najčešće odvijao po ceni od 155 dinara za kilogram. Obim otkupa bio je prosečan. Jagnjad su zbog dosta dobre ponude bila jeftinija i na stočnoj pijaci u Čačku.

 B. K.