STIPS: I prasad i jagnad 600 dinara za kilogram

Po izveštajjima reportera STIPS (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) protekle nedelje tovni bikovi simentalske rase, teži od 500 kilograma, u klanicama Nišavskog regiona prodavani su po ceni od 380 dinara za kilogram. Krave za klanje bile su skuplje u Podrinju, gde su otkupljivane najčešće za 280 dinaraa za kilogram.

U klanicama Braničevskog regiona evidentiran je rast otkupne cene krava za klanje simentalske rase na oko 230 dinara za kilogram. Klaničari sa ovog područja otkupljivali su telad simentalske rase po ceni od 550  i tovnu junad težine od 350 do 480 kilograma po dominantnoj ceni od 500 dinara za kilogram. Na stočnoj pijaci u ovom gradu cene teladi i tovne junadi bile su identične, dok je krava za klanje bila nešto niža.

U Raškom regionu, najčešća otkupna cena teladi simentalske rase težine do 160 kiograma iznosila je 800 dinara za kilogram. Za otkupljene bikove iste rase težine do 160 kilograma, odgajivači su dobijali 365, a za krave za klanje 280 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Obrenovcu nije bilo prodaje teladi, tovne junadi i ostalih kategorija goveda.

Na stočnoj pijaci u Čačku zabeležen je rast cena obe kategoriije prasadi. Grla teška do 15 kilograma najčešće su se mogla pazariti za 600, a  od 16 do 25 kilograma 550 dinara za kilogram.

Rast otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma, evidentiran je i u klanicama  Podrinjskog regiona,  dominirao iznos od 650 dinara za kilogram.

Otkupna cena tovnih svinja, od 80 do 120 kilograma iznosila je 245 dinara za kilogram u klanicama Južnobanatskog regiona, što ukazuje na rast u odnosu na prethodnu sedmicu.

Za razliku od njih, niža je bila otkupna cena tovljenika u klanicma na području Šapca i okolnih mesta. Otkup se odvijao najčešće po ceni od 220 dinara za kilogram.

Pad otkupne cene tovljenika,od 80 do 120 kilograma, evidentiran je u klanicama Srednjebanatskog regiona, dominirao je iznos od 240 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Obrenovcu prodajna cena obe kategorije prasadi bila je izjednačena, grla težine do 15  i od 16 do 25 kilograma mogla se pazariti za 600 dinara za kilogram.

Uprkos dobroj ponudi jagnjadi na pijaci žive stoke u Čačku, tokom prve sedmice aprila došlo je do rasta cene. Prodavali su se najčešće odvijala po ceni od 550 dinara za kilogram.

U klanicama Podrinjskog regiona poskupele su ovce, u odnosu na prethodnu sedmicu, Uglavnom su otkupljivane za 220 dinara za kilogram.

Najčešća prodajna cena jagnjadi iznosila je 600 dinara  za kilogram na pijaci žive stoke u Obrenovcu. Za šilježad su kupci trebali da izdvoje 400, a za ovce 300 dinara za kilogram.

Dominantna prodajna cena jagnjadi bila je takođe 600 dinara za kilogram i na stočnoj pijaci u Nišu,a ponuda ove kategorije ovaca bila veoma slaba.    

B. K.