STIPS: Izjednačena cena teladi i bikova u Pčinjskom okrugu

Prema informacijma STIPS(Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbiej) prodajna cena teladi SM rase do 160 kilogrrama bila je viša u odnosu na predhodnu nedelju na stočnoj pijaci u Pirotu. Dominirao je iznos od 480, dok su se u klanicama Pirotskog regiona grla otkupljivala za  540 dinara za kilogram. Istovremeno u klanicama Podunavskog regiona za otkupljenu telad odgajivači su dobijali 420, a bikove 260 dinara za kilogram. Obim otkupljenih grla bio je prosečan.

Rast otkupne cene krava za klanje zabeležen je u klanicama na području Zlatiborskog regiona,a  dominirao iznos od 170 dinara za kilogram.

U klanicama na području Pčinjskog regiona otkupna cena tovne junadi od 350 do 480 kilograma kao i tovnih bikova preko 500 kilograma bila je izjednačena. Kod obe kategorjie goveda dominirao iznos od 280 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Novom Sadu došlo je do rasta cene prasadi od 16 do 25 kilograma na dominantnih 300 dinara za kilogram. Pad otkupne cene tovnih svinja preko 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području Nišavskog regiona. U klanicama na području Srednjebanatskog regiona došlo je do pada  cene tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma na  175 dinara za kilogram. Otkupna cena tovnih svinja preko 120 kilograma bila je niža na području Nišavskog regiona, a dominirao iznos od 110 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Čačku  pored prasadi od 16 do 25 kilograma mogle su se pazariti i obe kategorije tovnih svinja po ceni koja je varirala od 180 do 200 dinara za kilogram u zavisnosti od kvaliteta. Prodajna cena krmača za klanje bila je na prošlonedeljnom nivou.

Rast cene jagnjadi i pad cena šilježadi i ovaca bila je  cenovna karakteristika stočne pijace u Smederevu. Dominantna cena jagnjadi iznosila je čak 350, a  za šilježad odgajivači su dobijali 240, za ovce 160 dinara za kilogram.

Zabeležen pad otkupne cene jagnjadi u klanicama na području Braničevskog regiona. Otkup je najčešće bio po ceni od 280 dinara za kilogram- Za razliku od klanica na stočnoj pijaci u Požarevcu došlo je do porasta cene jagnjadi na  300 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Vranju zabeležen je pad cene jaradi u poređenju sa poslednjom sedmicom decembra i prvom nedeljom januara. Prodaja se najčešće odvijala po ceni od 230 dinara za kilogram, a u ponudi je bilo jedva dvadesetak grla.

B. K.