STIPS: Jeftinija jagnjad, prasad 550-600 dinara kilogram

Tokom protekle nedelje reporteri STIPS ( Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) evidentirali su pad cena jagnjadi u Čačku i na teritoriji Podrinja. Niža je bila i cena teladi SM rase na stočnoj pijaci u Užicu, a generalno  na svim prodajnim i otkupnim mestima bile su niže cene prasadi i tovnih svinja.

Na stočnoj pijaci u Užicu zabeležen je pad  cena teladi SM rase  do 160 kilograma i krava za klanje iste rase. Dominantna cena teladi iznosila je 650, a krava za klanje 270 dinara za kilogram

Klaničari Braničevskog regiona ponovo su otkupljivali krave za klanje, po ceni 200 dinara za kilogram. Pored njih otkupljivali su i telad SM rase  do 160 kilograma i tovnu junad od 350 do 480 kilograma. Otkupne cene ovih kategorija goveda bile su na prošlonedeljnom nivou kao i u samom gradu Požarevcu.

U klanicama na području Beograda i okoline došlo je do blagog pada otkupne cene tovnih bikova SM rase  preko 500 kilograma, dominirao je iznos od 370 dinara za kilogram. Obim ponude i otkupljenih grla bio je slab.

Otkupne cene tovnih bikova  preko 500 kilograma i krava za klanje  mirovale su u klanicama  Jablaničkog regiona, a i obim otkupa u odnosu na prethodnu nedelju nije se bitnije menjao.

Klaničari Podrinjskog regiona po višim su cenama su od odgajivača otkupljivali prasad, od 16 do 25 kilograma. Dominantna cena dostigla je iznosila čak 680 dinara za kilogram!

Otkupna cena prasadi  od 16 do 25 kilograma, bila je je 650 dinara za kilogram u klanicama  Južnobanatskog regiona,a glavni razlog je znatno slabija ponuda.

 Prema izveštaju reportera STIPS iz Čačka bile su niže cene obe kategorije prasadi na stočnoj pijaci u ovom gradu. Za grla  do 15 kilograma kupci su trebali da izdvoje 500, a od 16 do 25 kilograma 480 dinara za kilogram. Glavni razlog je dobra ponuda, a slabija tražnja.

Pad cene prasadi evidentiran je i na sočnoj pijaci u Kragujevcu, prodaja grla  od 16 do 25 kilograma iznosila je 500 dinara za kilogram. U klanicama Šumadijskog regiona bila je niža otkupna cena krmača za klanje, dominirao je iznos od 180 dinara za kilogram.

Prasad 16 do 25 kilograma bila su jeftinija na pijaci žive stoke u Kraljevu, dominirao je iznos od 550 dinara za kilogram.

Obe kategorije prasadi bile su jeftinije na pijaci žive stoke u Pirotu. Kod praspadi do 15 i od 16 do 25 kilograma dominirao je istovetni iznos od 550 dinara za kilogram.

U klanicama Podunavskog regiona došlo je do pada otkupnih cena tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma,  dominirao je iznos od 270 dinara za kilogram. Na pijaci žive stoke u Smederevu zabeležen je pad cene prasadi, od 16 do 25 kilograma, na 550 dinara za kilogram. Niže su bile i otkupne cene obe kategorije tovnih svinja, pa se prodaja u zavisnosti od telesne mase grla kretala od 280 do 310 dinara za kiloogram.

Na pijaci žive stoke u Čačku evidentiran je pad  cene jagnjadi u odnosu na prethodni period, dominirao iznos od 500 dinara za kilohram. Pored jagnjadi u ponudi  su bile i dviski, po ceni od 200  kao i ovaca 170 dinara za kilogram.

Otkupna cena jagnjadii bila je niža i u klanicama u Podrinju, dominirao iznos od 550 dinara za kilogram.

Klaničari Podunavskog regiona oborili su otkupnu cenu jagnjadi na dominantnih 460 dinara za kilogream.

Slabo interesovanje kupaca za jagnjadima uslovilo je pad cene ove kategorije ovaca na stočnoj pijaci u Obrenovcu, dominirao je iznos od 550 dinara za kilogream.

Reporteri STIPS iz Pirota su zabeležili rast otkupne cene jagnjadi u klanicama sa ovog područja, dominirao je iznos od 600 dinara za kilogram.

Dominantna cena jagnjadi iznosila je 500, jaradi 400, ovaca 235, a koza 120 dinara za kilogram na pijaci žive stoke u Leskovcu.

Na pijaci žive stoke u Nišu nije bilo promena cena jagnjadi, promet se odvijao po prošlonedeljnoj ceni od 600 dinara za kilogram.

B. K.