Stips: Niže cene prasadi, rast tovnih bikova i jagnjadi

Dominantna otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 50 kilograma dostigla je nivo od 355 din/kg u klanicama na području Pčinjskog regiona, što ukazuje na rast u odnosu na prethodnu sedmicu. Obim poude bio je prosečan. U klanicama na teritoriji braničevskog regiona evidentiran je pad otkupnih cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na 500 din/kg, tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma na 430 din/kg i rast otkupne cene krava za klanje SM rase na 190 din/kg. Pad otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma u odnosu na prethodni period evidentiran je u klanicama na području Šapca i okoline. Dominantna otkupna cena ove kategorije goveda iznosila je 340 din/kg.

Otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma bile su niže u sedmici za nama u klanicama na području braničevskog regiona. Za otkupljenu prasad odgajivači su dobijali 360 din/kg, a za tovne
svinje 190 din/kg. Prema izveštaju reportera STIPS iz Kraljeva na pijaci žive stoke u ovom gradu bila su skuplja prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma, jer je dominirao iznos od 310 din/ kg. U klanicama na području raškog regiona, takođe je bila viša otkupna cena prasadi, pošto je dominirao iznos od 300 din/kg. Klaničari sa područja nišavskog regiona su po višim cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 220 din/kg. Na pijaci žive stoke u Nišu došlo je do rasta prodajne cene tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 200 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Kraljevu došlo je do rasta prodajne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period, jer je dominirao iznos od 280 din/kg. Reporter STIPS iz Novog Sada evidentirao je rast dominantne cene jagnjadi na stočnoj pijaci na području ovog grada, jer su se najčešće mogle pazariti po ceni od 350 din/kg. Jagnjad, ovce i koze bili su skuplji tokom protekle nedelje na pijaci žive stoke u Vranju. Jagnjad su odgajivači prodavali po ceni od 355 din/kg, a ovce i koze po ceni od 170 din/ kg. Rast prodajne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period evidentiran je na pijaci u Užicu, jer su se najčešće mogla pazariti za 320 din/kg.

Izvor: STIPS