STIPS: Pad cene prasadi, skuplja jagnjad

U nedelji za nama klanice sa područja podunavskog regiona otkupljivale su tovne bikove preko 500 kilograma po višoj ceni, 260 dinara za kilogram. Istovremeno, prema informacijma STIPS (Sistem tržišnh informacija poljoprivrede Srbije) klaničari zaječarskog regiona tovnu junad od 350 do 480 kilograma plaćali su 230 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Užicu je došlo do pada cene krava za klanje, najčešće su mogle da se kupe po ceni 160 dinara kilogram. Ova kategorija goveda bila je jeftinija i u klanicama na područu zlatiborskog regiona i otkupna cena bila je identična pijačnoj.

U prvoj nedelji novembra pad cena prasadi od 16 do 25 kilograma na 230 dinara kilogram kao i tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma na 155 dinara kilogarm registrovan je u klanicama  šumadijskog regiona. Otkupna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bila je niža i u klanicama na području srednjebanatskog regiona 160 dinara kilogram. U Sremskoj Mitrovici zabeležen je pad cena krmača za klanje. Prodaja se najčešće odvijala po ceni od 110 dinara za kilogram.

U Obrenovcu zabeležen je pad cena obe kategorije prasadi, pa su se grla do 15 kilograma mogle pazariti za 220 , a od 16 do 25 kilograma po ceni od 200 dinara kilogram.

Na pijaci žive stoke u Nišu došlo je do rasta cene jagnjadi, 340 dinara kilogram. Otkupna cena jagnjadi bila je viša u odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području šumadijskog regiona, gde je cena dostigla 310 dinara za kilogram. Jagnjad su, takođe, bila skuplja i na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Veće otkupne cene jagnjadi evidentirane su u klanicama na području zlatiborskog regiona gde je dominirao iznos od 330 dinara za kilogram. Jagnjad su jedino bila jeftinija na području podunavskog regiona, 270 dinara za kilogram.

B. K.