STIPS: Padaju cene, jagnjad 370 dinara kilogram u Kraljevu

Niža cena teladi simentalske rase na području Kraljeva, poskupljenje tovnih bikova u Loznici i pad cena prasadi i obe kategorije tovnih svinja obeležili su prethodnu nedelju u klanicama i na stočnim pijacama širom zemlje, preneli su reporteri STIPS (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije). 

Pad otkupne cene teladi simentalske rase do 160 kilogama zabeležen je u klanicama Raškog regiona, gde je dominirao iznos od 750 dinara za kilogram. U istom periodu bila je viša otkupna cena tovnih bikova  iznad 500 kilogama,  dominirao je iznos od 370 dinara za kilogram.

Otkupna cena tovnih bikova simentalske rase  iznad 500 kilograma bila je viša u odnosu  u klanicama  Podrinjskog regiona, a iznosila je 360 dinara za kilogram. Za razliku od njih, niža je bila otkupna cena krava za klanje,  dominirao je iznos od 250 dinara za kilogram.

U klanicama  Šumadijskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovne junadi iznad 480 kilograma na dominantnih 360 dinara za kilogram. 

Zabeležen je pad cene obe kategorije tovnih svinja na pijaci žive stoke u Kragujevcu. Za kupovinu grla  od 80 do 120 kilograma kupci su trebali da izdvoje 230, dok je za grla od 120 kilograma cena bila od 220 dinara za kilogram. Prodaja prasadi  od 16 do 25 kilograma i protekle nedelje se odvijala po ceni od 490 dinara za kilogram.

Pad cene prasadiod 16 do 25 kilograma evidentiram je i na stočnoj pijaci u Kraljevu, dominirao je iznos od 350 dinara za kilogram.

I u klanicama Podrinjskog regiona prasići u ovoj kategoriji otkupljivani su za 490 dinara za kilogram.. 

Na stočnoj pijaci u Loznici protekle  cena jagnjadi  pala je na 470 dinara za kilogram. U klanicama  Podrinjskog regiona, takođe je bila niža otkupna cena jagnjadi u odnosu na prethodni period.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu jagnjad su  njačešće otkupljivana za 370, dok je na  pijaci u Požarevcu dominirao iznos od 500 dinara za kilogram. Dominantna prodajna cena šilježadi iznosila je 230, dok je za ovce trebalo izdvojiti 220 dinara za kilogram.

B. K.