STIPS: Porast cena bikova i svinja

Prema informacijama reportera STIPS(Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srtbije) proteklu  nedelju  obeležio je rast cene tovnih bikova u klanicama Srednjebanatskog regiona, kao i  prasadi na području Kraljeva i Pirota. Tovne svinje bile su skuplje u Novom Sadu, Šapcu, Smederevu. Isto tako šilježad su bila skuplja u Smederevu, a  jagnjad jeftinija u klanicama Srednjebanatskog regiona.

Klaničari Srednjebanatskog regiona podigli su otkupnu cenu tovnih bikova HF rase preko 500 kilograma na  300 dinara za kilogram. Na pijaci žive stoke u Kraljevu zabeležen je pad  cene teladi SM rase  do 160 kilograma, prodaja se najčeće odvijala po ceni od 765 dinara za kilogram.

Otkupna cena teladi SM rase  do 160 kilograma i tovnih bikova SM rase,  preko 500 kilograma bila je niža u odnosu na predhodni period u Podunavskom regionu,  otkup teladi najčešće je bio po ceni od 340 dinara za kilogram.

U klanicama na Braničevskog regiona nije bilo promena u odnosu na prethodnu sedmicu. Najčešća otkupna cena teladi SM rase  do 160 kilograma iznosila je 700, za tovnu junad  od 350 do 480 kilograma plaćali su 550, dok je dominantna otkupna cena krava za klanje SM rase iznosila 230 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu  mogla su se pazariti telad, tovna junad  od 350 do 480 kilograma i krave za klanje, a cene su bile na prošlonedeljnom nivou. Klaničari  Moravičkog regiona otkupljivali su telad SM rase po ceni od 450 do 500 dinara za kilogram , u zavisnosti od pola, tovnu junad do 480 kilograma, tovne bikove  preko 500 kilorama i krave za klanje, a cene su bile na prošlonedeljnom nivou.

Prasad od 16 do 25 kilograma, bila su skuplja na stočnoj pijaci u Kraljevu, 420 dinara za kilopgram. Rast  cene prasadi evidentiran je i na području Pirota, u obe kategorije dominirao je iznos od 530 dinara za kilogram.

Reporteri STIPS iz Novog Sada evidenitali su rast  cene tovnih svinja, do 120 kilograma,  dominirao je iznos od 270 dinara za kilogram. Otkupna cena tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma bila je viša i u klanicama na Mačvanskog regiona, 270 dinara za kilogram.

Klaničari  Podunavskog regiona, takođe, su po višim cenama, u odnosu na prethodni period, otkupljivali prasad  od 16 do 25 kilograma,  dominirao iznos od 220 dinara za kilogram. Viša otkupna cena tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma evidentirana je i u klanicama  Sremskog regiona, dominirao iznos od 275 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Čačku došlo je do pada cena obe kategorije prasadi, pa su se grla do 15 i od 16 do 25 kilograma, najčešće prodavala za 450 dinara za kilogram. Obim ponude je bio dobar, a prodaja nešto slabija nego u prethodnom periodu.

U klanicama Jablaničkog regiona, došlo je do pada cene tovnih svinja,  od 80 do 120 kilograma, dominirao je iznos od 220 dinara za kilogram. Obim otkupljenih grla bio je
prosečan. Na pijaci žive stoke u Leskovcu evidentiran je pad cene prasadi od 16 do 25 kilograma, na dominantnih 500 dinara za kilogram.

Reporteri STIPS iz Smedereva evidentirali su rast otkupne cene šilježadi, u klanicama, na području ovog grada i okolnih mesta. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 300 dinara za kilogram.

Dominantna cena jagnjadi iznosila je 420 dinara za kilogram na pijaci žive stoke u Loznici. Za jarad su kupci trebali da izdvoje 230, ovce 170, dok je  cena koza iznosila 120 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Nišu mogla su se pazariti jagnjad, a dominirala je cena od 500 dinara za kilogram. Klaničari sa područja ovog grada i okolnih mesta  otkupljivali su jedino jagnjad najčešće po ceni od 400 dinara za kilogram. Broj otkupljenih grla bio je prosečan.

Cena jagnjadi ostala je nepromenjena i u Pirotskom regionu, u klanicama je dominirao iznos od 440 , a na stočnoj pijaci 500 dinara za kilogram.

U klanicama Severnobačkog regiona jagnjad su se otkuplhivala po ceni od 400  i ovce 120 dinara za kilogram. Obim otkupa jagnjadi bio je prosečan, a ovaca slab.

B. K.