STIPS: Rast cena prasadi, jeftinija jagnjad

Protekle nedelje, po informacijama reportera STIPS(Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) na području Podunavskog regiona bile više otkupne cene teladi SM rase  do 160 kilograma (520) i tovnih bikova SM rase  preko 500 kilograma, 350 dinara za kilogram. Klančari  Pirotskog regiona po višim cenama otkupljivali telad SM rase preko 160 kilograma. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena krava za klanje SM rase, dominirao je iznos od 300 dinara za kilogarm. Ponuda je bila dobra, a i otkup grla  na zavidnom nivou.

Reporteri STIPS iz Niša, zabeležili su pad otkupne cene tovnih bikova preko 500 kilograma, dominirao je iznos od 350 dinara za kilogram. Obim otkupa bio je prosečan.

Otkupna cena tovnih bikova  preko 500 kilograma SM i HF rase bila je u porastu u klanicama na području Beograda,  kod grla SM rase dominirao iznos od 340 , a  HF  320 dinara za kilogram. Ponuda obe rase goveda bila je vrlo slaba.

U klanicama Braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene krava za klanje SM rase, za otkupljena grla najčešće se plaćalo 220 dinara za kilogram. Pad prodajne cene tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma na 340 i krava za klanje na 260 dinara za kilogram zabeležen je na stočnoj pijaci u Užicu.

Najčešća otkupna cena tovnih bikova SM rase  preko 500 kilograma iznosilla je 350 dinara za kilogram u klanicama Moravičkog regiona. Za otkupljenu tovnu junad  preko 480 kilograma plaćali su 340, a krave za klanje iste rase 230 dinara za kilogram. Otkupna cena teladi zavisila je od pola, za muška se plaćalo , a ženska 450 dinara za kilogram.

Klaničari Zaječarskog regiona podigli su otkupnu cenu prasadi od 16 do 25 kilograma, dominirao iznos od 360 dinara za kilogram. Rast otkupne cene tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama Braničevskog regiona. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 230 dinara za kilogram.

U klanicama na području Beograda, takođe je evidentiran rast cene tovljenika od 80 do 120 kilograma na dominantnih 250 dinara za kilogram. Reporteri STIPS  Južnobačkog regiona zabeležili su rast cene tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma, 240 dinara za kilogram. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena prasadi  od 16 do 25 kilograma, 350 dinara za kilogram.

Otkupna cena tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma bila je viša i u klanicama  Južnobanatskog regiona, Dominirao je iznos od 240 dinara za kilogram.

Rast cene tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području Šapca i okolnih mesta,  otkup se najčešće odvijao po ceni od 240 dinara za kilogram. Pad  cene prasadi od 16 do 25 kilograma evidentiran je na pijaci žive stoke u Kraljevu, dominirao iznos od 280 dinara za kilogram.

Reporteri STIPS iz Čačka zabeležili su pad cena jagnjadi na pijaci žive stoke u ovom gradu. Za kupovinu ove kategorije ovaca kupci su trebali da izdvoje 380 dinara za kilogram. Pad prodajne cene jagnjadi evidentiran je  na stočnoj pijaci u Užicu, dominirao je iznos od 380 dinara za kilogram.

U klanicama Zlatiborskog regiona, takođe je došlo do pada otkupne cene jagnjadi. Na pijaci žive stoke u Požarevcu evidentiran rast cene šilježadi, u proseku 250 dinara za kilogram.

Klaničari sa područja Kikinde i ostalih mesta Srednjebanatskog regiona otkupljivali jedino jagnjad po ceni od 380 dinara za
kilogram, a obim ponude otkupljenih grla bio je prosečan. U klanicama na području Smedereva i ostalih mesta Podunavskog regiona došlo je do rasta otkupne cene šilježadi na 260 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Smederevu bila su skuplja jagnjad i šilježad. Za jagnjad su kupci trevali da izdvoje 400 , a za šilježad 270 dinara za kiloogram.

B. K.