STIPS: Rast cena tovljenika i prasadi

Prema informacijma objavljenom biltenu STIPS (Sistem tražišnih informacija poljoprivrede Srbije) protekle nedelje klaničari Podunavskog regiona otkupljivali su telad simentalske rase  do 160 kilograma po  dominantnoj ceni od  430 dinara za kilogram Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih bikova  preko 500 kilograma,  320 dinara za kilogram. Dominantna otkupna cena tovne junadi  od 350 do 480 kilograma dostigla je iznos od 360 dinara za kilogram u klanicama  Pčinjskog regiona, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni period. Priplodne junice  takođe su bile  skuplje u Podunavskom regionu u odnosu na prvu sedmicu septembra, najčešće mogle pazariti za 200.000 dinara po grlu.  

U toku nedelje došlo je do pada otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma u klanicama na Južnobačkog regiona, dominirao iznos od 340 dinara za kilogram. Obim ponude i otkupa grla bio je prosečan.

Rast prodajne cene prasadi od 16 do 25 kilograma u odnosu na prethodni period zabeležen je na stočnoj pijaci u Leskovcu,  dominirao iznos od 330 dinara za kilogram. Otkupna cena prasadi  od 16 do 25 kilograma bila je viša  i u klanicama  Južnobačkog regiona,  dominirao iznos od 360 dinara za kilogram. U istom periodu je došlo do pada  cene tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma na dominantnih 250 dinara za kilogram Rast otkupne cene tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području Srednjebanatskog regiona, gde je dominirao iznos od čak 270 dinara za kilogram koliko su se pre nekoliko meseci otkupljivala prasad. 

Klaničari Podunavskog regiona po višoj su ceni, u odnosu na prethodni period, otkupljivali su  tovne svinje  od 80 do 120 kilograma, dominirao je iznos od 230 dinara za kilogram. Ista kategorija tovnih svinja bila je skuplja na pijaci žive stoke u Smederevu,  240 dinara za kilogram  Prasad  od 16 do 25 kilograma takođe su  bila skuplja, dominirao je iznos od 310 dinara za kilogram. U istom periodu došlo je do pada dominantne cene krmača za klanje na 160 dinara za kilogra

U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi,  dominirao iznos od 310 dinara za kilogram Rast prodajne cene ovaca zabeležio je u Vranju, dominirao iznos od 170 dinara za kilogram.

Pad prodajne cene jagnjadi zabeležen je na pijaci žive stoke u Smederevu, mogla su se pazariti najčešće za 350 dinara za kilogram. Otkupna cena jagnjadi bila je niža i u klanicama Zatiborskog regiona,  dominirao je iznos od 340 dinara za kioogram. Na pijaci žive stoke u Leskovcu mogla su se pazariti jagnjad po dominantnoj ceni od 350 , jarad  300 , ovce  140 , dok je najčešća prodajna cena koza iznosila 120 dinara za kilogram.

B. K.