STIPS: Skočile cena stoke na pijacama

Protekle nedelje po izveštajima reportera STIPS (Sistem tržinih informacija u poljoprivredi Srbije)zabeležen je rast cene teladi SM rase. Klaničari sa područja Šapca i okolnih mesta po višim cenama otkupljivali su teladi SM rase do 160 kilograma po dominantnoj ceni od 680 dinara za kilogram. Obim ponude i otkupljenih grla bio je dobar. Rast  cene teladi i krava za klanje SM rase zabeležen je i u klanicama Pirotskog regiona, cena teladi iznosila je 540, a krava za klanje 360 dinara za kilogram.

Otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma bila je viša u klanicama Šumadijskog regiona, dominirao je iznos od 300 dinara za kilogram. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena krava za klanje SM rase,  dominirao iznos od 220 dinara za kilogram. Obim otkupa obe kategorije goveda bio je prosečan. U klanicama Moravičkog regiona evidentiran je rast  cene krava za klanje SM rase na 230 dinara za kilogram. Pored njih klaničari su otkupljivali tovnu junad i tovne bikove preko 500 kilograma, a otkupne cene bile na prošlonedeljnom nivou.

Klaničari u Nišavskom regionu po nižim su cenama otkupljivali tovne bikove SM rase preko 500 kilograma,  dominirao je iznos od 350 dinara za kilogram. Pad otkupne cene tovne junadi SM rase preko 480 kilograma  evidentiran je u klanicama Južnobačkog regiona. Cena teladi SM rase do 160 kilograma iznosila je 550 dinara za kilogram na stočnoj pijaci u Požarevcu. Pored teladi mogla su se pazariti i tovna junad od 350 do 480 kilograma po ceni od 450 dinara za kilogram. U klanicama na ovom području nije bilo značajnijih promena u odnosu na prethodni  nedeljni period.

Rast otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma evidentiran je u Južnobanatskom regionu, otkup se najčešće odvijao po 250 dinara za kilogram. U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je do rasta  cene prasadni od 16 do 25 kilograma na 380 i pad cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma na 240 dinara za kilogram. Otkup obe kategorije svinja bio je dosta dobar.

Na stočnoj pijaci u Pirotu došlo je do rasta  cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 400 dinara za kilogram. Otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bile su više u klanicama  Južnobačkog regiona. Za prasad se plaćalo 360, a svinja najčešće  260 dinara za kilogram.

Tovne svinje preko 120 kilograma bile su skuplje i na stočnoj pijaci u Kragujevcu, 260 dinara za kilogram. Za razliku od njih bila je niža cena krmača za klanje,  prodaja se odvijalja najčešće po ceni od 180 dinara za kilogram. Slična je bila situacija i u klanicama Šumadijskog regiona. Pored prasadi po ceni od 350 do 400 na stočnoj pijaci u Čačku evidentirana je i ponuda tovnih svinja od 80 do 120 kilograma,  250 i krmače za klanje po ceni od 200 dinara za kilogram.

Jagnjad i ovce su  bili skuplji na pijaci žive stoke u Nišu. Kupci su za jagnjad najčešće trebali da izdvoje 440 , dok je u kategoriji ovaca dominirao iznos od 220 dinara za kilogram. Glavni razlog plkskupljenja  bio je vrlo slaba ponuda obe kategorije ovaca. U klanicama na području Šapca i okolnih mesta došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi, dominirao je iznos od 400 dinara za kilogram. Broj otkupljenih grla bio je na dosta zavidnom nivou.

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu zabeležen je rast cene dviski, a u odnosu na prošlu nedelju, dominirao je iznos od 170 dinara za kilogram. U klanicama  Šumadijskog regiona, takođe je došlo do rasta  cene dviski na 170 dinara za kilogram. Reporter iz Užica zabeležio je pad cene jagnjadi u klanicama Zlatiborskog regiona, dominirao je iznos od 420 dinara za kilogram. Uprkos slaboj ponudi jagnjadi na stočnoj pijaci u Pirotu cena se nije menjala u odnosu na proteklu nedelju, dominirao je iznos od 400 dinara za kilogram.

B. K.