STIPS: Skok cena prasadi, a pad jagnjadi

Protekle nedelje po informacijama  reportera STIPS( Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) u klanicama Braničevskog regiona zabeležen rast otkupne cene tovnih bikova, dominirao je iznos od 360 dinara za kilogram. Klaničari Južno-banatskog regiona po višoj su ceni  otkupljivali tovnu junad  preko 480 kilograma, dominantna cena iznosila je 340 dinara za kilogram. Odgajivači tovnih bikova sa Podunavskog regiona klaničarima su  po višim cenama predavali grla preko 500 kilograma , dominirao je iznos od 360 dinara za kilogram.

U klanicama  Južnobačkog regiona zabeležen je rast otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma SM rase. Otkup ove kategorije goveda bio je 350 dinara za kilogram. Prodajna cena tovne junadi  od 350 do 480 kilograma bila je niža na stočnoj pijaci u Požarevcu, dominirao je iznos od 260 dinara za kilogram. Obim ponude grla bio je prosečan. Reporter STIPS iz Niša zabeležio je pad otkupne cene tovnih bikova SM rase  preko 500 kilograma,  otkup se najčešće obavljao po  ceni od 350 dinara za kilogram

Na stočnoj pijaci u Leskovcu došlo do rasta cene jagnjadi, jaradi i ovaca. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 380 , jaradi 250  i ovaca 140 dinara za kilogram. Izostala je ponuda ostalih kategorija ovaca i koza. U klanicama na području Niša evidentiran je rast cene jagnjadi na dominantnih 380 diniara za kilogram. Rast cene jagnjadi evidentirao je i reporter STIPS iz Novog Sada, a mogla se pazariti najčešće po ceni od 390 dinara za kilogram.

Klaničari sa Podunavskog regiona podigli su otkupnu cenu ovaca, dominirao je iznos od 180 dinara za kilogram. Otkupna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na prvu sedmicu juna u klanicama na području Šapca. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 300 dinara za kilogram. Reporteri STIPS iz Čačka evidentirali su pad prodajne cene jagnjadi na pijaci žive stoke koja se mogla pazariti najčešće za 330 dinara za kilogram. Pored njih mogle su se kupiti i ovce čja je cena iznosila 120 dinara za kilogram. Jagnjad su bila jeftinija i na pijaci žive stoke u Kraljevu, prodaja se odvijala po ceni od 350 dinara za kilogram na stočnoj pijaci u Vranju došlo je do pada  cena jagnjadi i ovaca u odnosu na prethodni period. Za jagnjad su odgajivači dobijali 350 , a za ovce 150 dinara za kilogram..

Na pijaci žive stoke u Novom Sadu evidentiran je rast cena prasadi, kako grla do 15 kilograma, tako i od 16 do 25 kilograma. Kod grla do 15  dominirao je iznos od 400 , a  od 16 do 25 kilograma 390 dinara za kilogram. I u klanicama Južnobačkog regiona takođe je došlo  do rasta cene prasadi  od 16 do 25 kilograma, a dominirao je iznos od 370 dinara za kilogram.

Rast otkupne cene tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma evidentiran je u klanicama  Južnobanatskog regiona, dominirao je iznos od 200 dinara za kilogram.  Za razliku od njih niže su bile otkupne cene obe kategorije tovnih svinja u Podunvskaom regionu. Za otkupljena grla  od 80 do 120 kilograma odgajivači su dobijali 170, a preko 120 kilograma 150 dinara za kilogram Otkupna cena prasadi  od 16 do 25 kilograma bila je niža  na području Jablaničkog regiona. Za otkupljena grla odgajivači su dobijali 360 dinara za kilogram. Ista kategorija prasadi bila je jeftinija i na stočnoj pijaci u Leskovcu. Klaničari Nišavskog regiona snizili su otkupnu cenu prasadi od 16 do 25 kilograma, dominirao je iznos od 360 dinara za kilogram. U klanicama Pčinjskom okrugu zabeležen pad cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma dominirao iznos od 200 dinara za kilogram Ponuda je bila prosečna.

B. K.