STIPS: Skuplja prasad i jagnjad, pad cena tovnih bikova

Više cene jagnjadi i prasadi u protekloj nedelji, na osnovu informacija STIPS (Sistem trežižnih informacija poljoprivrede Srbije) evidentirane su na svim stočnim pijacama u Srbiji. Otkupna cena teladi do 160 kilograma u klanicama na području podunavskog regiona, iznosila je 430 dinara za kilogram. Za razliku od njih znatno niža bila je otkupna cena tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma, 235 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Užicu uočen je rast prodajne cene krava za klanje na 175 dinara za kilogram, dok je u Kragujevcu  zabeležen pad s obzirom da je dominantna cena bila 150 dinara za kilogram.

Na područja Niša klanice su, po nižim  cenama u odnosu na prethodnu sedmicu, otkupljivale tovne bikove do 500 kilograma po ceni 220 dinara za kilogram, Na pijaci žive stoke u Loznici skuplja su bila prasad i tovne svinje preko 120 kilograma. Kod prasadi do 15 kilograma dominirala je cena od 230, a od 16 do 25 kilograma  220 dinara za kilogram,

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu zabeležen je rast cene tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma na 160 dinara za kilogram, kao i pad u težini preko 120 kilograma na 140 dinara kilogram. U klanicama šumadijskog regiona  istovrmeno došlo je do rasta otkupne cene prasadi na 235 dinaara za kilogram  pada  cene krmača za klanje na 120 dinara kilogram.

Prodajna cena jagnjadi bila je viša na pijaci žive stoke u Užicu, najčešće se moglo pazariti po ceni od 340 dinara za kilogram. Jagnjad su bila skuplja i na stočnoj pijaci u Kraljevu, a prodaja je najčešće bila po ceni od 340 dinara za kilogram.

U lozničkoj stočnoj pijaci evidentiran je rast cene jagnjadi koja je dostigla 270 dinara za kilogram. Na području ovog grada otkupne cene jagnjadi i ovaca bile su na prošlonedeljnom niivou. Istovremeno na pijaci žive stoke u Nišu zabeležen je rast cene jagnjadi, a dominantni iznos doguro je do čak do 330 dinara za kilogram!

B. K.