STIPS: Skuplja prasad i jagnjad

U nedelji  za nama, po izveštajima reportera STIPS( Sistem tržišnih informacija u privredi Srbije) u klanicama Južnobanatskog regiona evidentiran je  pad otkupnih cena tovne junadi do 480 kilograma Cena je iznosila 320 dinira za kilogram. U klanicama na području Novog Sada i okoline tovna junad SM rase i krave za klanje otkupljivale  su se po nižoj ceni u poređenju sa prethodnim periodom, dominirao je iznos od 320 dinara za kilogram. Obim ponude i otkupa bili su prosečni.

U klanicama  Moravičkog regiona došlo je do pada otkupne cene tovne junadi SM rase preko 480 kilograma, dominirao je iznos od 340 dinara za kilogram. U  Šumadijskom regionu  otkup krava za klanje SM rase bio je po višim cenama, domirao iznos od 210 dinara za kilogram.

Klanice u Jablaničkom regionu otkupljivale su tovne bikove preko 500 kilograma po ceni od 350 i krave za klanje SM rase 240 dinara za kilogram.

Rast cene obe kategorije prasadi i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma zabeležen je  na pijaci žive stoke u Novom Sadu. Cena prasadi do 15 kilograma iznosila je 380 , dok su za one od 16 do 25 kilograma kupci trebali da izdvoje 360 dinara za kilogram. Kod tovnih svinja dominirao je iznos od 250 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu evidentiran je rast  cena prasadi i tovnih svinja, dominirala je cena od 260 do 300 dinara za kilogram u zavisnosti od kategorije grla. Slična je situacija i u klanicama Šumadijskog regiona, jer su i tamo bile više otkupne cene prasadi, tovnih svinja i krmača za klanje.

Prasad, tovne svinje i krmače za klanje bili su skuplji i na pijaci žive stoke u Kraljevu. Za prasad od 16 do 25 kilograma trebalo je izdvojiti 400, tovne svinje u zavisnosti od kategorije od 250 do 300, a cena krmača za klanje iznosila je 200 dinara za kilogram.

Reporter iz Novog Sada zabeležio je rast cene jagnjadi na pijaci žive stoke u ovom gradu,  dominirao iznos od 380 dinara za kilogram uz prosečnu ponudu i tražnju grla. Ova kategorija ovaca bila je skuplja u odnosu na prethodni period i na stočnoj pijaci u Kraljevu. Najčešće je trebalo izdvojiti 370 dinara za kilogram. U klanicama  Raškog regiona pored jagnjadi bila je i viša otkupna cena ovaca,  odgajivači su za otkupljenu jagnjad dobijali 370, a za ovce 150 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu došlo je do rasta cene jaradi, najčešće se mogla pazariti za 300 dinara za kilogram. Cena jagnjadi iznosila je 400 dinara za kilogram na pijaci žive stoke u Leskovcu, dok su za jarad kupci trebali da izdvoje 300 dinara za kilogram. U kategoriji ovaca dominirao je iznos od 130, a kod koza 120 dinara za kilogram.

B. K.