STIPS: Skuplja presad, pad cena teladi

Cene prasadi i tovnih svinja u klanicama i na stočnim pijacama u Srbiji protekle sedmice su porasle, a teladi i tovone junadi pale, zaključak je zbirnih informacija pristiglih iz STIPS-a (Sistem tržižnih cena poljoprivrede Srbije)

Tako se prasad od 16 do 25 kilograma na pijaci žive stoke u Nišu mogla se pazariti za 230, u klanicama na području jablaničkog regiona za 240 dinara kilogram. Ista kategorija prasadi bila je skuplja u odnosu na predthodni period i na stočnoj pijaci u Leskovcu. U Kragujevcu je evidentiran rast cene krmača za klanje na 140 kao i pad cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma na 150 dinara kilogram. Rast prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma zabeležen je i na stočnoj pijaci u Čačku 240 dinara kilogram, a obim ponude bio je dobar.

U klanicama na području šumadijskog regiona došlo je do pada otkupne cene teladi SM do 160 kilograma na 480 dinara kilogram. Pala je i cena tovne junadi preko 480 kilograma na 240 dinara kilogram.

U Kraljevu prodajna cena tovnih bikova preko 500 kilograma SM rase bila je viša u odnosu na prethodni period. Najčešće su se mogli pazariti za 280 dinara kilogram. Za priplodne krave plaćalo se nešto više od 200.000 dinara po grlu. Dok je najčešća cena krava za klanje SM rase iznosila 180 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Užicu telad SM rase do 160 kilograma bila su jeftinija. Dominirao je iznos od 480 dinara kilogram, a za razliku od njih skuplji su bili tovni bikovi preko 500 kilograma.

Otkupna cena jagnjadi, u odnosu na prethodnu sedmicu, bila je viša u klanicama na području šumadijskog regona, a otkup se najčešće odvijao po ceni od 320 dinara kilogram Jarad su bila skuplja I na stočnoj pijaci u Leskovcu, a dominirao je iznos od 230 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Loznici zabeležen je rast prodajne cene jagnjadi u odnosu na drugu sedmicu novembra, dominirao je iznos od 280 dinara za kilogram. U klanicama na području ovog grada i okoline, takođe, je evidentiran rast otkupne cene jagnjadi na 280 dinara kilogram.

Jagnjad su bila skuplja i na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici, pošto se prodaja najčešće odvijala po ceni od 250.

B. K.