STIPS: Telad u šabačkom kraju 700 dinara za kilogram!

Po izveštajima reporetera STIPS (Sistem tržižnih infomacija poljoprivrede Srbiej) za prvih  desetak dana  u ovoj godini otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma dostigla je  u klanicama na području Šapca i okolnih mesta čak 700 dinara za kilogram.

Otkupna cena tovne junadi od 350 do 480 kilograma  u klanicama  Braničevskog regiona  bila  je 430 dinara za kilogram, uz prosečnu ponudu i otkup. Pored njih otkupljivana su telad SM rase do 160 kilograma po ceni 550 i krave za klanje SM rase  210 dinara za kilogram.

Najčešća otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma iznosila je 330 dinara za kilogram u klanicama Južno-bačkog regiona, a obim otkupljenih grla bio je prosečan. U Kraljevu je došlo do pada  cene krava za klanje SM rase, dominirao je iznos od 150 dinara za kilogran, a ponuda je bila dosta slaba.

Na pijaci žive stoke u Čačku došlo je do pada cene prasadi od 16 do 25 kilograma u odnosu na poslednju  nedelju decembra, iznosila je 400 dinara za kilogram. U klanicama Braničevskog regiona takođe je došlo je do pada cene, ali tovnih svinja od 80 do 120 kilograma na 190 dinara za kilogram. Otkup ove kategorije svinja bio je prosečan.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu evidentiran je pad  cene krmača za klanje, dominirao je iznos od 210 dinara za kilogram. Obe kategorije tovnih svinja i krmače za klanje bili su niži i na stočnoj pijaci u Kraljevu. Cena tovljenika varirala je od 230 do 270 u zavisnosti od kategorije dok je kod krmača za klanje bila 230 dinara za kilogram.

Klaničari Južno-bačkog regiona po nižoj su ceni u odnosu na  period uoči Nove godine otkupljivali  su tovne svinje od 80 do 120 kilograma, dominirao je iznos od 250 dinara za kilogram. Na pijaci žive stoke u Novom Sadu zabeležen je pad  cena obe kategorije tovnih svinja, za grla od 80 do 120 kilograma kupci su  plaćali 270 , a  preko 120 kilograma 250 dinara za kilogram

Rast cene prasadi od 16 do 25 kilograma evidentiran je na stočnoj pijaci u Leskovcu, dominirao je iznos od 400 dinara za kilogram.Otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma bila je viša  u klanicama Jablaničkog regiona, otkup se najčešće odvijao po ceni od 370 dinara za kilogram. Ponuda  je bila je dosta dobra kao i otkup grla.

Klaničari sa područja Šapca i okolnih mesta podigli su otkupnu cenu jagnjadi na 420 dinara za kilogram. Broj otkupljenih grla bio je na zavidnom nivou s obzirom da je interesovanje kupaca bilo dosta dobro prvenstveno zbog tradicionalne praznične trpeze. Jagnjad je takođe bila skuplja i na stočnoj pijaci u Nišu,  cena je  išla  čak  do 450 dinara za kilogram.

Šilježad su bila skuplja na pijaci žive stoke u Smederevu, prodaja najčešće odvijala po ceni od 270 dinara za kiligram. Otkupna cena iste kategorije ovaca bila je viša i u klanicama Podunavskog regiona, a dominirao je iznos od 270 dinara za kilogram. Pad cena jagnjadi zabeležio je  na stoćnoj pijaci reporter iz Čačka, a najčešće su se mogla pazariti po ceni od 400 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Požarevcu bile su skuplje ovce, dominirao iznos od 180 dinara za kilogram. U klanicama Braničevskog regiona došlo je do pada otkupne cene šilježadi na 190 dinara za kilogram, roj otkupljenih grla bio je prosečan. Najčešća otkupna cena jagnjadi u klanicama  Severno-bačkog regiona iznosila je 400 dinara za kilogram.

B. K.