Stočari Banata u Ministarstvu poljoprivrede dogovorili da podsticaji po muznom grlu budu 50.000 dinara

Foto: Pixabay

Proizvođači mleka iz Banata postigli su dogovor sa Ministarstvom poljoprivrede  o  kontrolisanom uvozu mleka manjeg kvaliteta, čime će, kako su naveli, biti oborena cena mleka domaćih kompanija – prerađivača, izjavio je  nakon sastanka u Ministaarstvu poljoprivrede predsednik  Udruženja poljoprivrednika iz Banata, Vukašin Baćina,

Govoreći o minimalnoj ceni mleka rekao je da država ne može da određuje cenu privatnim mlekarama, ali da one neće moći da spuštaju cenu mleka kada bude bio kontrolisan njegov uvoz.

„Umesto povećanja premije za mleko, ministarka je predložila povećanje podsticajnih sredstava po muznom grlu sa 25.000 na 50.000 dinara“,  rekao je Baćina dodajući da je za njih održiva i isplativa cena mleka po litru  od 80 do 85 dinara. .

Kao jedan od problem naveo je što kvalitet mleka i dalje procenjuju mlekare, a ne Nacionalna referentna laboratorija za procenu kvaliteta mleka.

„Prepušteni smo mlekarama da nam one određuju ispravnost kvalitet. Dobili smo uverevanja da će Nacionalna laboratorija u Batajnici uskoro početi sa radom da će, konačno,  početi ocenjivanje  mleka po kvalitetu“, rekao je Baćina.

B. K.