Stupa na snagu sporazum Srbije i EAEU, bescarinski režim za 99 odsto proizvoda

Sporazum o solobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), stupa na snagu danas (9. juli). Ima veliki značaj jer našim poljoprivrednim proizvođačima otvara tržište od skoro 200 milona potrošača i bescarinski režim za 99 odsto proizvoda.

Tokom pregovora naši zvaničnici su izdejstvovali da bude proširena lista proizvoda na bescarinskom režimu za plasiranje robe u EAEU. To se odnosi na godišnje kvote od 2.000 tona cigareta, oko 90.000 litara vinjaka i 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira. Možemo da izvozimo i neograničene količine kozjeg i ovčijeg sira, ali i voćnih rakija.

Uslov za trgovinu bez naplate uvoznih carina je da roba mora da zadovolji pravilo o poreklu. To znači da 51 odsto proizvoda treba da dolazi iz Srbije. U ministarstvu poljoprivrede ističu da naša zemlja već godinama izvozi široku paletu robe na prostor EAEU. U Rusiju se, kako navode, plasiralo čak 60 odsto ukupne domaće proizvodnje sira.

Potencijalno interesntni proizvodi za izvoz na tžište EAEU su konzrvirano voće i povrće, džemovi, sokovi, kompoti, sadnice voća i kalema ruža, keramičke pločice, nameštaj, hrana za kućne ljubimce, navodi se u saopštenj Privredne komoro Srbije.

B.K