Subotica obezbedila dovoljno protivgrdnih raketa za zaštitu atara

U okolini Subotice locirane su 23 protivgradne stanice kojima se upravlja iz Radarskog centra Bajša. Zahvaljujući protivgradnim raketama koje su tokom oluja početkom jula ispalili strelci, usevi u subotičkom ataru do sada nisu pretrpeli veliku štetu od grada.

U nadležnim službama kažu da je grad obezbedio dovoljno raketa za ovu sezonu.

„Uz 40 raketa koje su preostale od lane grad je za dva miliona dinara kupio je 47 raketa visokog domata“, kaže Aleksandar Vitković, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine SO Subotice.

Za angažovanje strelaca, u periodu od 15. aprila do 15. oktobra, iz gradskog budžeta izdvojeno je 1,5 miliona dinara. Iz Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine podsećaju da Republički hidrometeorološki zavod Srbije, strelcima po ugovoru, takođe isplaćuje mesečne naknade od 4.000 dinara.

Uz sve što je za protivgradnu odbranu do sada preduzeto, Vitković ističe da će automatizacija Radarskog centra u Bajši, koji se očekuje do kraja 2022. godine, biti najbolje rešenje za zaštitu subotičkog atara od gradonosnih oblaka.

B.K.