Subotičkim voćarima jabuka neisplativa, okreću se proizvodnji drugog voća

Foto: Pixabay

Subotički proizvođača jabuka ove godine, zbog suše.imaju slab rod, a ono što je trenutno smešteno u hladnjače čeka bolju cenu.

„Lane smo sortu „greni smit“ prodavali za trideset dinara kilogram, a sada dvadeset osam ako dobijemo treba da smo zadovoljni. Za „ajdared“ koji se sada bere dobijamo oko dvadeset, a prošle godine bio je trideset dinara. Trenutno izvoz slabo ide, praktično sve stoji“, rekao je za RTV voćar iz Đurđina, Perica Nimčević.

Kakvo je raploženje među subotičkim voćarima ovo što je rodilo jabuka, najverovatnije će čekati bolju cenu u hladnjačama.

„Trenutna cena nikako ne odgovara proizvođačima jer ne mogu da pokriju troškove proizvodnje. Ali treba znati, ako se uskladišti, roba, ipak iziskuje neke dodatne troškove, kao što je hlađenje i tretman, što, naravno, stvara dodatne troškove voćarima“, rekla je članica Gradskog veća Subotice zadužena za poljoprivredu, Hajnalka Bognar Pastor.

Očito jabuka za proizvođače na severu Bačke postaje sve neisplativija za proizvodnju, zbog čega su mnogi krenuli da krče stari voćnjake, a na njihovo mesto dolaze isplativije voćne vrste.

B.K.