Subvencije Vlade u poljoprivredu 53 milijarde dinara

Vlada Srbije usvojila je jutros, prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, uredbu za dodelu subvencija u poljoprivredi u 2021. godini u vrednosti od oko 53 milijarde dinara ili oko 470 miliona evra.

Nedimović je, gostujući na Prvoj, rekao da će biti subvencije kao i prošle godine, ali da će biti uvedeni i neki novi modeli.

-Gađamo neke nove sektore, kao što su vinarstvo i vinogradarstvo, imaćemo i konkurse za agroturizam, zatim za destilerije i drugo – rekao je Nedimović najavljuje da će u martu biti novi poziv za podsticaj mladih u poljoprivredi, koji predviđa dodelu 50 odsto granta, 40 odsto kredita, a 10 odsto je učešće sopstvenih sredstava.

Ovaj novac namenjen je, pre svega, mladima u devastiranim područjima, kao što su istočna i južna Srbija i to pre svega za nabavku mehanizacije i opreme u povrtarstvu, voćarstvu i stočarstvu.

Prema rečima Nedimovića u voćarstvu i povrtarstvu ove godine je bio realizovan rekordan izvoz od oko milijardu evra i da tu prednjače proizvođači maline. Cilj je, kako je istakao, da se podigne vinogradarstvo, tako da svake godine bude od 600 do 800 hektara novih vinograda.

Ministar je naveo da se trenutno pregovara sa Evropskom komisijom o realizaciji IPARD 3 programa koji će najvećim delom biti za razvoj seoske infrastrukture. Prema najavama pregovori bi trebalo da traju do jula te se početak realizacije programama očekuje u 2022. godini.

Istakao je da je 2020. bila ekstremno dobra za najveći broj poljoprivrednih kultura i da je ove godine u poljoprivredi ostvaren rast veći od pet odsto u odnosu na 2019. godinu, koja je bila rekordna.

Izvor: Tanjug