Sunoko krenuo s kampanjom: Očekuje se milion tona repe i 160.000 tona šećera

Foto: poljoprivrednik.net

Kompanija Sunoko je otpočela novu kampanju prerade šećerne repe. Prijem šećerne repe u fabrikama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici počeo je krajem septembra i početkom oktobra. Ove godine očekuje oko milion tona sirovine sa oko 18.500 hektara i 160.000 tona proizvedenog šećera, saopštila je kompanija.

Iz kompanije i ove godine poručuju da će imati dobru sezonu, bez obzira na kasniju setvu i nepovoljne vremenske prilike – suše tokom marta i letnjeg perioda, kao i oštećenja od mrazeva, vetra i pokorice tokom proleća.

„Šećerna repa je i ove godine pokazala da je kraljica naših polja. Dok su druge kulture značajno podbacile, očekujemo u proseku preko devet tona šećera po hektaru, što je više za osam odsto od petogodišnjeg proseka koji iznosi 8,3 tona po hektaru“, rekao je direktor kompanije Sunoko Slobodan Košutić.

Kada je reč o uslovima ugovaranja proizvodnje šećerne repe za 2023. godinu, kompanija nudi cenu od 52 evra po toni plative repe, sa bonusom za proizvođače koji ostvaruju natprosečnu digestiju. Imajući u vidu sušu i otežanu situaciju proizvođača, Sunoko je doneo odluku da pruži dodatnu podršku poljoprivrednicima. Kompanija je odredila stimulaciju od 100 evra po hektaru za sve proizvođače koji su predali repu roda 2022. i potpisali ugovor za 2023. godinu.

Pored toga, prilikom potpisivanja ugovora, kao još jedan vid pomoći proizvođačima i njihovoj likvidnosti, Sunoko je obezbedio beskamatni avans u iznosu od 500 evra po hektaru. Uz avans, kompanija im obezbeđuje kvalitetne repromaterijale po najpovoljnijim uslovima na tržištu, podršku za nabavku poljoprivredne mehanizacije i zakup poljoprivrednog zemljišta. Proizvođači, takođe, mogu da računaju na stručnu i savetodavnu pomoć Istraživačko-razvojnog centra i sirovinskog sektora kompanije.

B. K.