SUNOKO nagrađuje proizvođače šećerne repe sa većom digestijom

Uoči setve šećerne repe stručnjaci kažu da će u Srbiji biti posejana na nešto većim površinama nego lane. Sunoko i Hellenik Sugar sa proizvođačima u Vojvodini, još jesenas su ugovorili proizvodnju za 34 evra za tonu. Sunoku će, po setvenom planu, pod repom imati 27.000, a Hellenik sugar 12.500 hektara.

Slobodan Košutić, generalni direktor kompanije Sunoko, koji u svom vlasništvu ima šećerane u Vrbasu, Kovačici i Pećincima, kaže da ratari profit sa repom mogu da obezbede samo većom proizvodnjom.

„U Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Poljskoj, proizvođači šećerne repe po hektaru, proizvedu šećera od 13 do 14 tona, a mi smo na nivou kompanije, prošle godine ostvarili osam. Pred nama je ove godine izazov da dođemo do prosečnih deset tona šećera po hektaru. To se može postići samo sa proizvodnjom 60-65 tona šećerne repe po hektaru, sa digestijom 16. Zato smo odlučili da ove godine dodatno nagradimo proizvođače koji budu imali veću digestiju od prosečne“, Rekao je Košutić.

Ratar iz Bečeja Nandor Kovač jedan je od većih proizvođača šećerne repe u Srednjoj Bačkoj. Ovih dana užurbano priprema svoje parcele kako bi kao i svake godine, ako vremenski uslovi dozvole, posejao repu u propisanom agrotehničkom roku.

„Cena šećera bi, na osnovu svih inputa i troškova, trebalo da ide na gore, kako bi šećerane bar malo podigle cenu šećerne repe, sa 34 evra po toni“, kaže Kovač koji će ovog proleća repu posejati na 25 hektara.

B.K.