Sunoko: Osnovna cena šećerne repe 34 evra po toni + bonusi

Foto: Pixabay

Uslovi ugovaranja proizvodnje za 2021. godinu povoljniji u odnosu na 2020.

Kompanija Sunoko objavila je da počinje kampanju prerade šećerne repe u Proizvodnom centru Vrbas, a očekuje se da u toku kampanje bude proizvedeno oko 250.000 tona šećera.

U ovogodišnjoj kampanji, sve tri Sunokove šećerane – u Vrbasu, Pećincima i Kovačici, radiće u optimalnom kapacitetu, a kako su naveli iz kompanije, očekuje se dobra sezona i pored svih izazova, posebno u toku setve i prvom delu vegetacije.

„Ove godine, uprkos okolnostima tokom marta i aprila, posejano je između 36.000 i 37.000 hektara šećerne repe, a tokom same kampanje prerade repe očekujemo natprosečne rezultate. Dobrom organizacijom i edukacijama koje je sprovodio tim našeg sirovinskog sektora pod okriljem Istraživačko-razvojnog centra Sunoko koji je u osnivanju, uspeli smo da zajedno sa našim proizvođačima unapredimo pre svega zaštitu od bolesti lista koja je ove godine daleko efikasnija u odnosu na ranije godine“, izjavio je direktor kompanije Sunoko Slobodan Košutić.

Govoreći o uslovima ugovaranja proizvodnje šećerne repe, istakao je da su oni za 2021. godinu i pored izazova na tržištu šećera, povoljniji u odnosu na ugovor za 2020. godinu.

„Želimo da pružimo punu podršku poljoprivrednim proizvođačima da se što pre opredele za ovu proizvodnju i na vreme započnu sve aktivnosti vezane za uspešnu proizvodnju šećerne repe. Ponuđenim uslovima stimulišemo najbolje proizvođače da na vreme planiraju proizvodnju i pristupe analizama zemljišta, đubrenju i osnovnoj obradi zemljišta, jer će samo na taj način i očekivani prinosi biti veći“, rekao je on.

Kako je dodao, „osnovna cena od 34 evra po toni plative repe sa bonusom za proizvođače koji ostvaruju natprosečnu digestiju, ostaju nepromenjeni u odnosu na ugovor iz 2020. godine“.

„Dodatak u odnosu na prethodni ugovor je bonus u visini polovine vrednosti preuzetog semena za zasnivanje ugovorene proizvodnje“, naveo je Košutić.

Pored finansijskih uslova, kompanija Sunoko, kako je istaknuto, proizvođačima obezbeđuje i najkvalitetnije repromaterijale po veoma povoljnim uslovima na tržištu i mogućnost avansnog finansiranja proizvodnje.

Takođe, za male proizvođače obezbeđena je pomoć u vađenju šećerne repe.

Kako su istakli iz kompanije, na evropskom i svetskom tržištu takmičenje je moguće samo sa povećanjem prinosa, te je veoma važno da se utiče na njegov rast.

Dugoročno gledano, na taj način može se obezbediti konkurentnost ove linije poljoprivredne proizvodnje.

Dodatno, kompanija Sunoko aktivno radi na digitalizaciji procesa, te ove godine u Proizvodnom centru Kovačica testira i aplikaciju E-otpremnica koja će omogućiti potpunu digitalizaciju dokumentacije u procesu dopremanja šećerne repe.

Na taj način, najveći proizvođač šećera u Srbiji spremno će dočekati period u kojem će, kako je i najavljeno od strane države, zakonska regulativa omogućiti punopravno korišćenje elektronskih dokumenata.

Kompanija Sunoko, članica MK Grupe, sa svoja tri proizvodna centra najefikasniji je proizvođač šećera u jugoistočnoj Evropi sa godišnjim izvozom od 150.000 tona.

Izvozna tržišta su najvećim delom zemlje u regionu, jer je cilj kompanije da ostvari lidersku poziciju na Balkanu.