Sunoko: Šećerna repa poljoprivredncima donosi najveći profit

Foto: Saša Rajačić

Sunoko, članica MK Group, i ove godine tradicionalno je organizovala Dane polja šećerne repe, koji su prvi put održani na tri različite lokacije – u Vrbasu, Kovačici i Ljukovu kod Inđije

Kako se navodi u saopštenju, kompanija je i ove godine posebnu pažnju posvetila istraživanju i prenošenju znanja poljoprivrednicima, kako bi prinosi na njihovim poljima bili što viši i kako bi obezbedili održivu i profitabilnu proizvodnju.

„Šećerna repa pokazala se najstabilnijom ratarskom kulturom tokom prethodnih godina, zahvaljujući našim kontinuiranim ulaganjima i dobroj saradnji koju negujemo sa  proizvođačima. Odlična cena šećerne repe u odnosu na druge ratarske kulture, kao i mogućnost avansnog finansiranja proizvodnje putem kvalitetnog repromaterijala i novčanih stimulacija, doprinela je  rasta proizvodnje šećerne repe za oko 14% u 2024. godini. Srbija ima veliki potencijal kada pričamo o proizvodnji šećera, posebno kada je u pitanju povećanje izvoza, i tu šansu treba da iskoristimo na evropskom kontinentu“, rekao je Slobodan Košutić, direktor kompanije Sunoko.

U Srbiji je ove godine šećerna repa zasejana na preko 48.000 hektara, a setva je na najvećem delu površina obavljena u poslednjoj dekadi marta. Uprkos promenljivim vremenskim uslovima, usevi imaju dobar sklop i u zavidnoj su kondiciji, što je važan preduslov za ostvarenje dobrih prinosa.

B. K.