Svaka opština dobija mogućnost za otvaranje agrobiznis zone

Uredba o uslovima, načinu i postupku za davanje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe, koju je u usvojila Vlada na svojoj polsednjoj sednici, otvoriće mogućnost da svaka opština dobije svoju agrobiznis zonu. To znači i rešavanje sistema za navodnjavanje, elektrifikaciju polja i, naravno, više investicija u agrobiznis, rekao je ministar poljoprivrede Branisav Nedimović dodajući da su izuzete one parcele koje mogu biti predmet restitucije.       

Po uredbi državno poljoprivredno zemljište može se dati na korišćenje za proizvodnju energije korišćenjem obnovljivih izvora energije vetra i sunca izgradnjom, odnosno postavljanjem: elektrana na energiju vetra sa pratećom infrastrukturom – objekti vetrenjače, dalekovodi, piloni, rasveta i drugi objekti u funkciji elektrane, kao i opreme za proizvodnju struje korišćenjem energije vetra. Zakupac može biti fizičko ili pravno lice, a korišćenje državnog zemljišta može se ugovoriti na rok do 30 godina.

Opštine grupišu državno poljoprivredno zemljište koje se može koristiti u ove svrhe. Svako ko je zainteresovan za zakup ove vrste, opštini podnosi pismo o namerama koje mora da sadrži sve detalje vezane za projekat. Odluku da li će se neko zemljište dati u zakup za ove svrhe donosi opština, ali uz saglasnost ministra poljoprivrede.

Godišnja naknada za korišćenje državne zemlje može biti minimum petostruki iznos prosečne cene zakupa po hektaru državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Srbije, pa do tridesetostrukog iznosa prosečne cene zakupa.

   B. K.