SVE VIŠE PRIMERA KOD STOČARA: Povratak “moravke” u obore, daju i do 14 prasića

Porodica Zimonjić iz dragačevskog sela Rasovac opredelila se za stočarstvo, a dobri podsticaji i stalni kupci doprinose da ostanu na selu. Zimonjići su se pre četiri godine opredelili za staru rasu svinja. Uz isplativost i kvalitet mesa gajenje „moravki“, kažu, ima dosta prednosti.

„Nije zahtevna mnogo i dosta je jednostavna ishrana. Ne treba mnogo vremena oko nje kada je ovako na slobodnom prostoru nema čišćenja. Dovoljno jednom dnevno ili dva puta, sve zavisnosti do vremena“, objašnjava za RTS Darko Zimonjić iz Rasovca.

U ishrani svinja ne koriste koncentrat. Samo kukuruz, pšenicu i šta proizvedu u domaćinstvu. Uz obore, u ograđeni hektar i po uvek su po dva tri legla, u kojima ima do 14 prasića.

„Celu godinu provode i zimi i leti oni su navikli na takve uslove i dosta su otporne i mogu da izdrže i hladnoću i vrućinu,“ dodaje Zimonjić dodajući da kako je potražnja za autohtonom rasom svinja sve veća, planiraju da prošire krdo.

B. K.