Tanasković: Nužna zelena transformacija poljoprivrednog sektora

Konferencija „Zelena planeta“ u Beogradu okupila  je eminentne stručnjake, predstavnike svih relevantnih institucija koje podstiču održivi razvoj, kao i predstavnike privrede koji se uspešno bave očuvanjem životne sredine.

Kroz diskusiju razgovaralo se o projektima, ekonomskoj isplativosti, zelenom finansiranju, kao i svim izazovima i mogućnostima koje donosi prelazak na zeleni model poslovanja.

Panelisti su posebnu pažnju posvetili debati o podsticanju održive poljoprivrede. Istaknuto je da je država izdvojila nikad veći budžet u cilju podsticanja zelene transformacije poljoprivrednog sektora.

„Ono što generalno radimo je pre svega ulaganje u modernizaciju i pomaganje malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima da oni mogu da dostignu taj nivo, da im podižemo svest. Edukacija je najbitnija generalno da poljoprivrednik generalno ima svest o tome šta mora da uradi, da se sada stvari menjaju i nije više dovoljno da se samo štitimo od grada, nego sada moramo da se pozabavimo nekim novim modernim tehnologijama. To su sve stvari koje finansiramo preko države, preko različitih projekata“, rekla je Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede.

Miroslav Tadić, vođa tima za životnu sredinu i klimatske promene UNDP Srbija smatra da je neophodno jačanje ekološke svesti javnosti, kako bismo se svi svi zajedno izborili za očuvanjeplanete i kako bi se dodatno osnažila privreda, preneo je Biznis Kurir.

B. K.