Tanasković sa članovima Udruženja „Stig“: Uskoro rešenje za izvoz viškova pšenice

Nakon dva i po sata razgovora sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković u Požarevcu, Udruženje „Stig“ odustalo je od protesta najavljenog  zbog problema sa viškom pšenice koju nemaju kome da prodaju i gde da skladište, kao i zbog niske cene. Ipak, po rečima Nedeljka Savića, predsednika Udruženja strpljenje poljoprivrednika je ograničeno i oni se nadaju nekom konkretnom rešenju u skorije vreme.

Ministarka Tanasković kazala je da država ne može da utiče na cenu niti da predvidi da li će za tri meseca da poraste na 40 dinara, kao što je bila u jednom trenutku, ili da padne ispod 20. Tvrdi da u skladištima ima 1,2 miliona tona zaliha kao i da se  neprekidno traže načini da se to izveze kako bi poljoprivrednici mogli da prodaju pšenicu pre žetve, prenela je „Politika“.

„Razumem strah ratara i da cena od 22 dinara za kiogram pšenice nije prihvatljiva, ali hajde da zajedno rešimo problem. Intenzivno radimo na usaglašavanju sertifikata i imam veru u kinesko tržite“, istakla je Tanasković i istovrmeno najavila je da će  o ovom problemu razgovarati na Vladi i Direkciji za robne rezerve i da će ponuditi neko rešenje.

Ministarka je najavila da će 3. aprila biti raspisan javni poziv za dodelu subvencija od 9.000 hiljada dinara po hektaru, a poljoprivrednici su joj ukazali da je bolje da se suBvencije dodeljuju po predatoj robi.  

Najavila je i da će ministarstvo u toku godine ponoviti javni poziv za subvencije kad budu imali preciznije stanje o broju parcela koje se obrađuju. Poljoprivrednici su objasnili da imaju problem da na eAgrar prijave svo zemljište koje obrađuju jer veliki broj parcela nema rešene imovinko-pravne odnose. Ona im je odgovorila da na platformi postoji opcija „zemljište u komasaciji“ i da obavezno unesu kompletno zemljište koje obrađuju.

B. K.