Tanasković: Uprava za agrarna plaćanja nijedno gazdinstvo nije stavila u pasivu

Foto: Pixabay

Ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković, nakon sastanka sa predstavncima devet poljoprivrednih udruženja u Vladi Srbije, izjavila je da do sada Uprava za agrarna plaćanja nijedno gazdinstvo nije stavila u pasivan status. Takođe je naglasila da već izdata rešenja za pasivan status nisu konačna i da je dozvoljeno pravo žalbe na rešenje u zakonom propisanom roku.

Tanaskovićeva se sastala sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja  sastala kako bi zajednički razjasnili proces stavljanja poljoprivrednog gazdinstva u pasivan status, a teme su bile i rešavanje dugova prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje i kreditna podrška za poljoprivredna gazdinstva.

Ministarka je precizirala da će svaki slučaj biti posebno preispitan i da će nakon dodatne inspekcijske kontrole biti donete konačne odluke o stavljanju gazdinstava u pasivan status. Ponovila je da će u pasivan status biti stavljeni isključivo oni koji su pokušali da lažno predstave faktičko stanje, a cilj ovakvih mera je uređenje sistema i obezbeđivanje toga da novac dobiju pravi poljoprivredni proizvođači.

„Poljoprivrednici koji su napravili grešku prilikom prijavljivanja setvene kulture, dobiće samo obaveštenje i imaće dovoljno vremena da isprave podatke“, saopšteno je iz ministarstva.

Tanaskovićeva je još jednom napomenula da prilikom donošenja odluke o određivanju pasivnog statusa Uprava za agrarna plaćanja u obzir uzima stanje u Registru poljoprivrednih gazdinstava koje je sam proizvođač popunio kao i inspekcijski zapisnik koji potvrđuje faktičko stanje na terenu nakon što su satelitski snimci pokazali suprotno stanje na terenu u odnosu na prijavljeno u Registru.

Kada se radi o dugovanju poljoprivrednika prema PIO fondu, Ministarstvo poljoprivrede navodi da aktivno radi na pronalaženju rešenja, kao i da je u prethodnom periodu održan niz sastanaka sa predstavnicima PIO fonda, Poreske uprave i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

„Trenutno se razmatra mogućnost da se poljoprivrednicima odobri reprogram odnosno odlaganje plaćanja dugovanog iznosa na rate, do 60 meseci. Poljoprivredniku koji bude redovno izmirivao dospele obaveze koje su odložene, uključujući i  redovne obaveze u skladu sa zakonom biće otpisan deo kamate“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku se razgovaralo i o kreditnoj podršci za poljoprivrednike i ministarka je objasnila da je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku stupio na snagu 3. februara.

„Trenutno je u toku postupak potpisivanja ugovora između Ministarstva poljoprivrede, Trezora i komercijalnih banaka, a očekuje se da će  biti okončan u narednim danima. Za te namene ove godine u budžetu je opredeljeno 1,2 milijarde dinara, a rok za podnošenje zahteva  biće 15. oktobar“, saopšteno je iz ministarstva.

B. K.