Tanasković:  Veće subvencije u svinjarstvu za krmače, nerastvove i nazimice

Ministarka poljoprivredeJelena Tanasković održala je sastanak sa poljoprivrednicima Mačve i sa njima razgovarala o trenutnim problemima u poljoprivrednoj proizvodnji i pronalaženju zajednickih rešenja.

Prethodno je posetila domaćinstvo  Milovana Ivankovića iz Zasavice i u, kao i njegovu farmu tovljenika, kapaciteta 3.600 svinja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

„Ove godine fokus  je na povećanju subvencija u stočarstvu. Kada su u pitanju kvalitetna grla, odnosi se to na krmače i nerastove. Dosadašnja subvencija je iznosila 15.000, od sada će to biti 18.000 dinara po grlu.. Uvodimo parelelno i novu meru, kao što što je slučaj sa  junicama,  i za nazimice, za čiju nabavku ćemo davati 22.000 dinara. To su  mere koje  će, verujem, značajno doprineti uvećanju stočnog fonda“, rekla je ministarka.

Kako se navodi u saopštenju nove podsticajne  mere pozdravio je i domaćin iz Zasavice I, Milovan Ivanković, koji gradi novu farmu za 400 krmača

„Radimo na tome da imamo naše prasiće, jer ih sada uvozimo i skupa su. Kad budemo imali svoje biće i povoljnija cena tovljenika za domaće tržište.“, rekao je domaćin Ivanković.

       B. K.