Tanasković: Više od 10.000 poljoprivrednika uzelo eID broj za eAgrar

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je za sedam dana više od 10.000 poljoprivrednih proizvođača preuzelo parametre za svoj eID broj i pozvala sve poljoprivrednike da završe taj prvi korak za pristup platformi eAgrar.

Novi informacioni sistem eAgrar koji će sa radom početi na proleće, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi, kažu u ministarstvu.

Kako bi dobili svoj eID, što je zapravo identifikacioni lični broj, poljoprivrednici koji poseduju pametne mobilne telefone treba da odu na šalter pošte i besplatno preuzmu parametre za eID.

Tanasković je obišla je u Valjevu filijalu pošte, gde je preuzela svoje parametre i QR kod za instalaciju aplikacije ConsentID, neophodnog koraka za sve poljoprivredne proizvođače u procesu registracije i prijave na portalu eID. Nakon toga otišla je u Poljoprivrednu savetodavnu i stručnu službu (PS S S) Valjevo gde su joj zaposleni pružili svu potrebnu pomoć i informacije kako bi zajednički obavili ovaj proces.

„Službenici u PS S S na 34 lokacije širom Srbije obučeni su da poljoprivrednim proizvođačima pruže svu neophodnu pomoć i podršku u procesu registracije“, naglasila je Tanaskovićeva.

Oni poljoprivrednici koji ne poseduju pametne mobilne telefone treba da u MUP-u izvade kvalifikovani elektronski sertifikat (KES), koji u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis neke osobe.

B. K.