Tanasković: Za investicije u vinogradarstvo  i vinarije u 2022. godini  biće isplaćeno 2,6 milijardi dinara

Foto: http://www.minpolj.gov.rs/

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković povodom praznika Sv. Trifuna  posetila je vinariju „Cilić“ u Lozoviku kod Jagodine, gde je zajedno sa vlasnicima simbolično orezala vinovu lozu u znak početka radova u vinogradima u ovoj sezoni. Tom prilikom istakla da je broj registrovanih vinarija u Srbiji povećan za 58 odsto u prethodnih nekoliko godina i da trenutno iznosi 466.

Kako je navela, u proizvodnoj 2021/2022. godini vinarije su prijavile proizvodnju od oko 29,5 miliona litara vina što je, dodala je, za 32 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

„U periodu od 2019. godine do 2022. godine, podignuto je 953 hektara novih vinograda, a najviše u 2021. godini  285 hektara, dok su registrovani proizvođači vina prijavili proizvodnju od oko 29,5 miliona litara vina, što je za 32 odsto više u odnosu na proizvodnu 2020/2021. godinu“, rekla je Tanasković dodajući da će  samo za 2022. godinu  ministarstvo isplatiti 2,6 milijardi dinara za investicije u vinarije i vinogradarstvo za opremu i ulaganja u tehnološke procese.

Ministarska je podsetila da Ministarstvo poljoprivrede izdvaja značajna sredstva za podsticaje za vinogradarstvo i proizvodnju vina koji se odnosi na podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze, investicije u preradu i marketing, proizvodnju sadnog materijala i sertifikaciju i klonsku selekciju vinove loze. Takođe, ministarstvo podstiče i nabavku novih mašina i opreme, unapređenje kvaliteta vina, funkcionisanje udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla i osiguranje zasada i rasadnika, a značajna sredstva obezbeđuju se i iz IPARD programa.

B. K.