Tanasković: Za projekat „Konkurentne poljoprivrede Srbije“ u narednoj godini 100 miliona evra

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, prisustvovala je u Novom Sadu otvaranju programa obuke za korisnike Prvog javnog poziva „Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije“ i najavila da je za sledeću godinu za isti projekat za poljoprivrednike izdvojeno 100 miliona evra.

Prema rečima koordinatora Konkurentne poljoprivrede Srbije, Milana Stevanovića, ugovoreno je 1.300 projekata vrednosti skoro 50 miliona evra.

„Od marta prošle godine do septembra ove godine, 45 miliona evra investicija je finansirano u sektorima voćarstva, povrtarstva, pčelarstva. Za prvi poziv, 2.222 aplikanta, a 873 ugovora. Za drugi poziv, 1.340 prijava, a 525 ugovora“, kazao je Stevanović.

Podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede, u saradnji sa Svetskom bankom pokrenulo je 2021. godine novi model finansiranja poljoprivrednika, poznat kao „50:40:10″, gde je korisniku potrebno samo 10 odsto sopstvenih sredstava da ispuni cilj. Osnovni cilj projekta je da poljoprivrednicima pruži nova znanja i mehanizaciju da bi bili konkurentniji na tržištu, a pre desetak dana raspisan je i treći javni poziv.

B. K.