TANASKOVIĆ: Zahtev za  davanja 300 evra po hektaru „pojeo“ bi ceo agrarni budžet

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković izjavila je  da je sa spiska svih zahteva poljoprivrednika ispunjeno apsolutno sve, osim davanja od 300 evra po hektaru jer  nije zakonski izvodljiv. Rekla je da je spremna da i o njemu da razgovara, ali za narednu budžetsku godinu.

„To je potpuna promena agrarne politike u sredini jedne budžetske godine. To poljoprivredu Srbije košta 78 milijardi dinara, bezmalo ceo budžet pre povećanja i davanja”, navela je Tanasković.

Gostujući na RTS  objasnila je da se to zove evropski model finansiranja koji podrazumeva tri stuba finansiranja, od kojih su najbitnija direktna davanja koja su zakonom definisana.  Naglasila je da se u Evropi, po takvom modelu, daju samo sredstva po hektaru i za priplodna grla koja su kvalitetna.

„Mi sada dajemo i za goveda koja nisu kvalitetna, ali se gaje kao i za gazdinstva u kojima ima jedna krava. To u Evropi ne postoji, postoji minimalni iznos, ako imate ispod tog broja, sistem vas ne vidi. Ne postoji ni subvencija po litri mleka u Evropi. Samo hektar i priplodna grla“,  istakla je Tanasković.

Ona je rekla da su i poljoprivrednici koji još uvek protestuju bili na sastancima u Ministarstvu i Vladi, ali da su javno odbili sastanak kod predsednika Vučića i sami odabrali da idu na proteste.

B. K.