TOPOLA: Iz fondova EU obezbeđeno 1,2 miliona evra za rekonstrukciju Kraljeve vinarije

Foto: https://oplenac.rs/

U Srbiji je mnogo vinarija, ali samo jedna je Kraljeva. Podignuta davne 1931. godina kao jedna od najsavremenijih na Balkanu bila je ponos kralja Aleksandra I Karađorđevića. Dugo ju je nagrizao zub vremena i nije bila u funkciji, da bi od 2007. godine u njoj ponovo počela da se proizvode vina. Sada, nakon skoro osam decenija ovaj objekat od velikog značaja očekuje rekonstrukcija.

„Već godinu dana rukovodstvo opštine Topola, u saradnji sa upravom Zadužbine kralja Petra, radi na realizaciji ovog projekta. U saradnji sa Ministarstvom turizma obezbeđena su sredstva iz fonda Evropske unije za rekonstrukciju Kraljevog podruma. Opština Topola je dobila investitorska prava od Direkcije za imovinu Republike Srbije, uradila projekat i obezbedila sve potrebne dozvole”, rekao je Vladimir Radojković, predsednik opštine Topola.

Ovu veliku investiciju, podsetimo, najavio je predsednik države Aleksandar Vučić, krajem prošle godine prilikom posete Kraljevoj vinariji, a vrednost projekta je 1,2 miliona evra.

B. K.