Trgovina žitaricama po novom zakonu moguća samo preko berze

Foto: Pixabay

„Ne možemo više da se igramo tržišta“

Poljoprivrednici u Srbiji, zadruge i gazdinstva više neće moći da prodaju svoju robu preko agencija i firmi koje su se bavile posredovanjem u trgovini žitaricama, jer je na snagu stupio Zakon o robnim berzama, prema kome nijedna ustanova koja nije registrovana kao berza ne može više da se bavi takvim poslovanjem, prenele su danas „Večernje novosti“.

„Od sada, svi koji budu hteli da trguju, da objavljuju cene, moraće da se registruju kao berza. Ne možemo više da se igramo tržišta. Moraju da postoje pravila, minimalni kapital, brokeri“, kazao je za „Novosti“ direktor novosadske Produktne berze Miloš Janjić.

Dodao je da poljoprivrednici takođe mogu da budu ravnopravni učesnici u trgovini, a ne samo velike kompanije.

Janjić je rekao da se novi zakon najviše odnosi na one koji su organizatori tržišta, kako bi snosili odgovornost.

Kako je objasnio, kada neko prodaje 100 tona kukuruza mora da postoji neka garancija da će ta roba biti isporučena i da će biti dobrog kvaliteta, a poenta berze je da postoje dostupne i kvalitetne informacije.

„Novi zakon bi trebalo da podigne berzanski nivo“, ocenio je Janjić.

Podsetio je i da je u izradi zakona učestvovala i Narodna banka Srbije, jer ranije nije postojao propis koji će da obezbedi mehanizam garancije za trgovinu preko berze.

„Svako ko organizuje berzu mora da ima posebne, namenske račune. Kad neko uplati novac za robu, te pare stoje dok se žitarice ne isporuče i ne proveri njihov kvalitet. Novac ne može da propadne, jer će biti kod nas dok se ne završi trgovanje“, kazao je Janjić za „Večernje novosti“.