Troškovi prolećne setve biće veći 30 odsto zbog skupog mineralnog đubriva

Predstojeća prolećna setva u Srbiji biće, prema prognozama, skuplja za 30 odsto u odnosu na prošlogodišnju. Uzrok skupog sejanja je, pre svega, mineralno đubrivo koje su poljoprivrednici štedeli i tokom jesenjih radova. Oni kažu da je zbog skupog đubriva u jesenjoj setvi na 40 odsto zasejanih površina smanjena njegova upotreba, što će se odraziti na prinos ako se u proleće ne nadoknadi taj manjak.

„Poljoprivredni proizvođači su zbog nedostatka novca bili prinuđeni da u najskupljoj setvi do sada štede na mineralnom đubrivu, ali je osim toga problem i mehanizacija. Imamo oko 4.500 traktora za setvu, od kojih je većina starija od svojih vlasnika.”, kaže profesor dr Ratko Nikolić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, preneo je portal Biznis.

Prema njegovim rečima, setva bi trebalo da se obavi na 2,5 miliona hektara, od čega skoro milion hektara odlazi na kukuruz, a ostalo su prolećne kulture.

Poljoprivrednici od Ministarstva poljoprivrede očekuju ciljane subvencije, veću podršku za setvu i nabavku mehanizacije, kao i da se drže data obećanja o pomoći agraru.

B. K.