Tržišna cena pšenice dobra, izvoznici oklevaju!

Sva je prilika da će do naredne žetve najmanje milon tona pšenice ostati neprodato na zalihama. Republički zavod za statistiku krajem septembra, na bazi dobijenih podataka od proizvođača,izašao je sa procenom da ovogodišnji ukupan rod pšenice iznosi 2.972.711 tona, što je za 304.405 tona više od prvobitnih očekivanja stručnjaka. Rod je požnjeven sa ukupno 589.549 hektara, a prosečan prinos iznosi nešto više od pet tona po hektaru.

Prema podacima novosadskog Udruženja “Žitounija”, koje okuplja 14 najvećih proizvođča pšenice u Vojvodini, izvoz pšenice  u novembru  bio je 34.271 tona (u oktobru  35.943. ), što je za nekih hiljadu tona manje. Trenutno izvozna cena pšenice je dobra oko 185-187 evra po toni ili oko 21.74-21.97 dinara za kilogram.

Izvoznici pšenice u narednim mesecima, na osnovu nekih svojih procena, očekuju veću cenu pa oklevaju sa prodajom. Međutim, činjenica je da je poslednjiih nedelja tražnja za pšenicom, ne znamo iz kojih razloga, sve manja. Ako se ovaj  izvozni tempo nastavi sva je prilika da će, uoči žetve roda 2021. godine, ostati najmanje milon tona neprodate pšenice na zalihama, rekao je Zdravko Šajatović, direktor  Udruženja “Žitounija”.

B. K.

Komentari