U Leskovcu bacaju paradajz, u Subotici krče voćnjake

Foto: Pixabay

„Cena niska, proizvodnja skupa“

Nekoliko stotina tona paradajza bačeno je, a na hiljade korena ovog voća pod plastenicima je počupano u leskovačkom kraju, i to po dogovoru između samih proizvođača iz nekoliko sela jer je njegova cena spala na 10 dinara po kilogramu a izvoz zbog epidemiološke situacije propao, piše juGmedia.

Poljoprivrednici iz Svirca, Cekavice, Togočevca, Vinarca, Navalina, Stajkovca tvrde da nisu imali drugog izbora.

„Dok se prodavao albanski i makedonski uvozni paradajz, tada je sve moglo. Sada je naš sazreo i za nas nema izvoza zbog korone. Kako je to moguće? Sa druge strane, naši domaći otkupljivači nas ucenjuju i nude nam 150 dinara po gajbici paradajza od 12 kilograma. Da li znate da nas samo proizvodnja košta 25 dinara po kilogramu, a samo gajbica 50 dinara? Pa to nije normalno šta nam rade“, komentariše za juGmediu poljoprivrednik Dušan Kocić iz Svirca koji je počupao oko hiljadu korena paradajza ispod svog plastenika, a bacio oko deset tona ubranog.

A na drugom kraju zemlje, kod Subotice, neupitni simbol Tavankuta – voćarstvo, polako ali izvesno upada u krizu koja će mnoge proizvođače prinuditi na prestanak proizvodnje, piše Hrvatska riječ. Uz vremenske nepogode koje su konstanta, sve je primetniji problem plasiranja proizvoda na strana tržišta ali i sam proces proizvodnje. Udare ovog negativnog procesa prvo osete manji proizvođači čiji se zasadi mere u nekoliko hektara, ali je sada već sasvim sigurno da su ovom krizom pogođeni i oni kojima je to jedina delatnost i izvor prihoda, navodi ovaj nedeljnik na hrvatskom jeziku.

U poslednje dve godine u Tavankutu kod Subotice se iskrčilo voćnjaka koliko u prethodnih 20, najviše jabuke, izjavio je voćar i član zadruge „Voćko“ Antun Tumbas.

Tumbas, koji se uzgojem jabuka, breskvi i nektarina bavi više od 30 godina, rekao je za Hrvatsku riječ da politika zaštite konkurencije unutar EU diktira strožije uslove za one koji nisu članice Unije.

„Tržište EU je za nas nedostupno, ostaje nam samo Rusija i zbog toga nas mogu ucenjivati otkupnim cenama. Pogubne su i reklamacije na robu koja odlazi u Rusiju jer nam se ne isplati vraćati šleper već prodati po duplo nižoj ceni. Dobri odnosi Srbije i Rusije nemaju nikakav pozitivan uticaj na nas proizvođače, a ne možemo se nadati plasmanu na tržištu EU dok ne postanemo njena članica“, kazao je Tumbas.

Marijan Davčik, voćar i direktor zadruge „Voćko“, rekao je da je činjenica da se zasadi jabuka vade i dodao da to „ne bi bila loša vest, ukoliko bi se sadile nove sorte“.

Članovi „Voćka“ su doneli odluku o kupovini postrojenja za preradu jabuke u sok nadajući se da će proširenjem asortimana nadomestiti stroge zahteve tržišta koja važe za konzumnu jabuku.

Kako su kazali, o plasmanu soka od jabuke pregovaraju sa trgovinskim lancem „Lidl“.