U očekivanju novog zakona o obnovljivim izvorima energije

Država  će pomoći  izgradnju biogasnih postrojenja na farmama. Cilj je da se žetveni i drugi biljni ostaci sa njiva maksimalno iskoriste, a ne zaoravaju i spaljuju. Donetim strateškim dokumentima država se jasno opredelila da u budućnosti koristi sopstvene resurse  obnovljivih izvora energije i znatno unapredi razvoj biogasnih postrojenja. U skladu s tim nastojanjem dva ministarstva rudarstva i energetike i poljoprivrede, zajednički rade na izradi novog zakona o obnovljivim izvorima energije. On bi, kako je najavljeno, trebalo da bude donešen već u prvoj polovini ove godine, sa ciljem da se unapredi energetski sektor, a posebno poveća iskorišćenost organskog otpada u poljoprivredi.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović tim povodom istakao je da je poslednjih nekoliko godina, sa pojavom biogasnih postrojenja koja koriste organski otpad, povećan razvoj velikih farmi, posebno u tovnom govedarstvu.

 – Izgradnjom biogasnih postrojenja koja koriste organski otpad farme ne ostvaruju samo uštede u proizvodnji i veći profit, već istovremeno, što je takođe veoma  bitno, doprinose i zaštiti životne sredine, rekao je ministar Nedimović dodajući da će, nakon donošenja zakona, država pomoći farmerima da izgrade biogasna postrojenja kako bi na najproduktivniji način  iskoristili žetvene i druge biljne ostatke sa njiva koji se sada zaoravaju ili spaljuju.

B.K.