U Vojvodini pokrenut projekat “Agrino 2” za inovacije u poljoprivredi

Na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo održana je konferencija povodom početka realizacije projekta o unapređenju preduzetništva i mogućnosti zapošljavanja u prekograničnom regionu kroz poljoprivrednu praksu zasnovanu na inovacijama  projekta “Agrino 2”. Ovaj projekat realizovaće se u partnerstvu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Fonda „Evropski poslovi“ APV i Županije Čongrad u Mađarskoj. Sufinansiraće se sredstvima Evropske unije, a ukupan budžet projekta je 226.000 evra

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić rekao je da će upotreba inovacija u poljoprivredi, što je osnovni cilj projekta, pomoći nezaposlenim osobama koje žive u ruralnim područjima da otpočnu i unaprede proizvodnju u svojim bašatma i okućnicama. Dodao je da projekat treba da omogući proizvodnju visokokvalitetnih finalnih proizvoda koji će imati prođu na tržištu.
Direktor Fonda „Evropski poslovi“ Aleksandar Simurdić istakao je da projekat ima poseban značaj za Vojvodinu i prekograničnu saradnju gde je poljoprivreda prepoznata kao jedan od pokretača razvoja.
„U programu prekogranične saradnje sa Mađarskom do sada je odobreno 111 projekata u vrednosti 27 miliona evra bespovratne pomoći, od čega se dobar deo odnosi na poljoprivredu“, naveo je Simurdić.

B.K.