Učionica u kojoj se mnogo toga sazna

Epidemiološka situacija u celom svetu je od prošle godine, pa naravno i u Srbiji, značajno promenila do tada poznat stil života i rada.

Tako je sajamska industrija osetila veoma jak udar i mnoge sajamske manfestacije održavale su se virtuelno, baš kao i prošlogodišnji Međunarodni poljoprivredni sajam. Za razliku od lanjskog, na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu se već prvog dana pokazalo da tradicionalan način održavanja ovakvog događaja ima prednosti jer ništa ne može da zameni utisak kad su na sajmu posetioci prisutni uživo.

Veliki broj događaja koji se smenjuju i privlače pažnju, susreti privrednika, direktna razmena iskustava, prezentacije proizvoda… samo je deo atmosfere. Posebno je zanimljivo na Sajmu ekologije koji se realizuje u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine i Gradskom upravom za zaštitu životne sredine, gde se održava program edukativnog karaktera za najmlađe, ali i one starije.

U Hali „Master“  Novosadskog sajma prvog dana Sajma mališani su učestvovali u različitim aktivnostima i učili kako pravilno odlagati otpad. Imali su priliku da uz pomoć posebnih naočara zavire u virtuelni svet i pogledom ubacuju određenu vrstu otpada u određenu kantu, a organizovane su i igre memorije u vezi sa materijalima koji se mogu reciklirati.

Bilo je živo i na štandovima gde su majstori kuhinje odmeravali veštine u pripremi gastronomskih đakonija, ali i na štandovima gde se razgovaralo o zaštićenim područjima ili uzgoju organske hrane… Oni koji su na Sajam došli da kupe nešto od opreme za lov  i ribolov, dobro su odabrali jer je u halama 2 i 3 ponuđen bogat asortiman domaćih i stranih izlagača. 

Izvor: Novosadski sajam