Udruženja poljoprivrednika: Oko 160.000 gazdinstava ima nerešene obaveze prema PIO Fondu, traži se pomoć Ministarstva poljoprivrede

Foto: Pixabay

Predstavnici 15 udruženja poljoprivrednika iz Srbije održali su u Subotici sastanak i doneli odluku da nadležnom Ministarstvu poljoporivrede upute zahtev za sastanak radi rešavanja problema, posebno ističući problem gazdinstava u pasivnom statusu i 160.000 poljoprivrednika koji imaju nerešene obaveze prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i tajk pšroblem se sve više usložnjava.

Predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotica Miroslav Matković rekao je za Tanjug da je poljoprivrednicima potreban pravilnik kada je reč o prevođenju gazdinstava u pasivne statuse u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG).

„Tražićemo da nam nadležni iz Ministarstva objasne pod kojim uslovima jedan poljoprivrednik odlazi u pasivan status.Isto tako  zahtevamo da se, u slučaju nejasnoća poljoprivredniku, odnosno vlasniku gazdinstva dostavi pismeno upozorenje i rok od 30 dana da ispravi eventualne greške. Stavljanje poljoprivrednog gazdinstva u pasivni status znači potpuna blokada, ne može da prodaje ništa. Šta će da rade oni koji imaju i kredite?“, rekao je Matković.

B. K.