Udruženje „Donau soja“: Soja iz Srbije sa najboljim karbonskim otiskom

Udruženje „Donau soja“ organizovalo je deveti „Donau Soja Dan polja održive proizvodnje soje“ u saradnji sa kompanijom Agri biznis partner i Poljoprivrednom stručnom službom Sombor.

Ova najveća manifestacija posvećena soji u regionu okupila je preko 300 proizvođača, kupaca i izvoznika soje iz regiona. U saradnji sa 25 partnera, predstavnikа vodećih semenskih i hemijskih kuća, prikazan je najbolji sortiment kao i najnovije tehnologije u održivoj proizvodnji soje u regionu, preporučene od Donau Soja udruženja.

„Evropa je gladna za sertifikovanom sojom iz našeg regiona, najzahtevnija evropska tržišta potražuju sertifikovanu bez GMO soju proizvedenu po održivim principima što Donau Soja standard upravo i nudi“, navela je dr Mirjana Lalošević, ispred Donau Soja udruženja.

U poslednjoj deceniji proizvodnja soje u Evropi je duplirana, a ove godine posejane su rekordne površine na 4,4 miliona hektara

„Naša zemlja prati ovaj trend i jedna je od lidera na evropskom tržištu. Višestruki značaj potvrđuju i rezultati najnovijih istraživanja, koji pokazuju da Donau Soja sertifikovano zrno proizvedeno u Srbiji ima najbolji karbonski otisak i potencijal za smanjenje emisije ugljendioksida za 90 odsto u odnosu na brazilsku soju. Ovo je veoma važno sa stanovišta klimatskih promena, čije posledice svi osetimo, pa i soja na našim njivama“, rekla je dr Lalošević.

B. K.