Udruženje „Žita Srbije“: Izvoznim kvotama zaustaviti rast cena pšenice i kukuruza

Direktorka Udruženja „Žita Srbije“ Sunčica Savović izjavila je da se sukob Ukrajine i Rusije se u velikoj meri odrazio i umnogome utiče na domaće tržište pšenice i kukuruza. Trend rasta cena se nastavlja, a dalji razvoj situacije i posledice na svetsko tržište žitarica i hrane su u potpunosti nepredvidivi.

Savovićeva je istakla da ukoliko cene žitrica nastave da rastu nekontrlisano i neplaniranim brzinom, država ima mogućnosti kako da to reguliše.

„Najbolji način, koji neće oštetiti ni proizvođače ni izvoznike, su izvozne kvote. Za proizvođače bi u ovom momentu apsolutno bilo neodgovarajuće da se uvede zabrana izvoza, imajući u vidu da je za 50 odsto bila skuplja jesenja setva. Uvođenjem kvota za izvoz pšenice i kukuruza regulisale bi se cene na domaćem tržištu. To je ideja koja bi moglo da bude u opticaju ukoliko bi cene pšenice i kukuruza nastavile dalje da rastu“, napominje Savović.

Ona je za „Danas“ podsetila da je Rusija četvrti proizvođač pšenice na svetu i ima proizvodnju od 75 miliona tona. Ukrajina na godišnjem nivou proizvodi 33 miliona tona, od čega 24 izvozi. Kada se radi o kukuruzu, Ukrajina godišnje u proseku proizvodi 42 miliona tona, a Rusija 15 miliona tona.

B. K.