Udruženje „Žitounija“: Imamo oko milion tona pšenice za izvoz

Srbija će u ovoj ekonomskoj godini imati za izvoz oko milion tona pšenice. Trenutno mesečno prodamo u inostranstvo oko 80.000 tona ovog hlebnog zrna. Najveće količine odlaze u Italiju i Rumuniju, u luku Konstanca. Deo izvoza je namenjen Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji. rekao je za „Večernje novosti“ Zdravko Šajatović, direktor Udruženja mlinara „Žitounije“.

Zvanični podaci pokazuju da je ovogodišnji rod pšenice bio 3.113.085 tona. Po hektaru, prosečan rod je oko 4,9 tona. I dok izvoz ove robe sada nesmetano ide, mlinari traže isplatu razlike između tržišne i uredbom ograničene cene isporučenih malih pakovanja brašna.

„Poslednja četiri meseca skočio je izvoz brašna za 20 procenata, u odnosu na prethodni period. Glavni razlog povećanog izvoza jeste jeftinija struja i manji troškovi proizvodnje“, kazao je Šajatović.

Od ovogodišnjeg roda do sada je izvezeno više od 321 hiljade tona pšenice.

„Brašna od pšenice, u ovom periodu, prodali smo 50.538 tona. Podaci pokazuju da je od roda 2022. u Italiju izvezeno 93.336, Konstancu – 55.314, u južnu srpsku pokrajinu Kosovo 44.590, a u Severnu Makedoniju oko 40.000 tona. Pšenica iz Srbije završila je i u Albaniji, Crnoj Gori, Austriji, Nemačkoj… „, rekao je Šajatović.
B. K.