Udruživanje u zadrugu-kooperative – model budućnosti povrtarstva u Srbiji

Povrtarstvo u Srbiji od izuzetnog je agronomskog, ali i ekonomskog značaja u poljoprivrdnoj proizvodnji. Na proizvodnoj listi naših proizvođača nalazi se čak 41 povrtarska vrsta, a najveći ekonomski značaj vezan je za 30 koje se gaje u različitim sistemima proizvodnje, najčešće integralnoj.

„Za dalje unapređenje povrtarstva od izuzetnog je značaja udruživanje proizvođača u zadruge-kooperative. Na ovaj način  racionalnije se koristi skupa mehanizacija, obezbeđuje repromaterijal po povoljnijim cenama, upošljavaju prerađivački kapaciteti, sve sa ciljem povećanja prihoda po jedinice površine“, kaže prof. dr Žarko Ilin sa novosadskog Poljoprivrednog fakuleteta, jedan od naših vodećih stručnjaka za povrtarsku proizvodnju.

Prof. Dr Žarko Ilin, Poljoprivredni faktultet Novi Sad

Ilin smatra da su kooperative, onako kako su organizovane i funkcionišu u pojedinim zemljama EU, model u kom pravcu u budućnosti treba kod nas da se razvija povrtarstvo. 

„Uz kooperative u zemljama EU uglavnom su vezani i naučno-istraživački centri za stvaranje novih sorti, hibrida, plansku analizu, preporuku novih povrtarskih kultura za široku proizvodnu praksu kao i primenu novih tehnologija. Ne treba da “izmišljamo toplu vodu” već samo da pratimo osvedočeno dobre primere prakse u Holandiji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Izraelu… Na taj način najbolje ćemo našim proizvođačima pomoći da obezbede kontinuitet proizvodnje i, po proizedenoj količini i kvalitetu, daju još bolje rezultate u praksi, kaže Ilin dodajući da angažovanje Zadružnog saveza Vojvodine i Zadružnog saveza Srbije poslednjih godina pokazuje da smo na dobrom putu da realizujemo koncept kooprativa koji u zemljama EU i Izraelu daje izvanredne rezultate.“

B.K.